Τι είναι ο εμβρυϊκός θάνατος;

Ο εμβρυϊκός θάνατος είναι μια από τις πιο οδυνηρές εμπειρίες τις οποίες μπορεί να βιώσει οποιαδήποτε οικογένεια. Είμαστε εδώ για την υποστήριξη των οικογενειών που βιώνουν αυτήν την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση!

Ο θάνατος ενός μωρού μετά από 24 εβδομάδες κύησης και πριν ή κατά τη διάρκεια της γέννησης είναι γνωστός και ως εμβρυϊκός θάνατος.
Η απώλεια ενός μωρού πριν από την ολοκλήρωση 24 εβδομάδων κύησης χαρακτηρίζεται ως αποβολή. Ωστόσο, ο όρος αυτός χρησιμοποιείται απλώς για νομικούς λόγους. Σε πολλές περιπτώσεις αποβολής σε προχωρημένη εγκυμοσύνη, οι μητέρες γεννούν το μωρό τους και, εύλογα, πιστεύουν ότι αυτό θα πρέπει να ονομαστεί εμβρυϊκός θάνατος.

Υποστήριξη μετά τον εμβρυϊκό θάνατο
Ο εμβρυϊκός θάνατος είναι μια από τις πιο οδυνηρές εμπειρίες που μπορεί να βιώσει οποιαδήποτε οικογένεια. Είμαστε εδώ για την υποστήριξη των οικογενειών οι οποίες βιώνουν αυτήν την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση. Σε συνεργασία με γυναίκες οι οποίες έχουν βιώσει περιστατικά εμβρυϊκού θανάτου, τις οικογένειές τους και τους επαγγελματίες που τους υποστήριξαν, αναπτύξαμε τις παρακάτω υποστηρικτικές πληροφορίες ώστε να βοηθήσουμε τους γονείς που έχουν χάσει παιδιά εξαιτίας του εμβρυϊκού θανάτου.

Συναισθηματική υποστήριξη
Όταν το μωρό κάποιου πεθάνει, ο ίδιος δέχεται έναν καταιγισμό πληροφοριών και υπάρχουν αρκετά πρακτικά ζητήματα τα οποία θα πρέπει να τακτοποιήσει. Αυτό μπορεί να είναι κάτι ιδιαίτερα δύσκολο για κάποιον άνθρωπο που είναι συνήθως σοκαρισμένος και στενοχωρημένος, και ίσως να μην μπορεί να αφομοιώσει τις πληροφορίες και να καταλάβει τι πρέπει να γίνει στη συνέχεια.
Συναισθηματική υποστήριξη σε τρίτους

Η οικογένεια, οι φίλοι και οι συνάδελφοι εκείνων που έχουν βιώσει ένα περιστατικό εμβρυϊκού θανάτου παρακολουθούν αβοήθητοι, ενώ συχνά πρέπει να διαχειριστούν και το δικό τους πένθος.

Ομάδα υποστήριξης
Εάν αναζητάτε ψυχολογική υποστήριξη στην απώλεια ενός εμβρύου, μπορείτε να απευθυνθείτε στο Σύλλογο της «Μέριμνας». Εκεί εξειδικευμένοι ψυχολόγοι θα μπορέσουν να βοηθήσουν εσάς και την οικογένειά σας!