Σωματικές επιπτώσεις της γέννας θνησιγενούς βρέφους

Πληροφορίες για την αντιμετώπιση των σωματικών επιπτώσεων μιας γέννας θνησιγενούς βρέφους

Οι περισσότερες γυναίκες συμφωνούν ότι το συναισθηματικό τραύμα και το πένθος είναι πολύ χειρότερα από τις σωματικές επιπτώσεις της γέννας ενός θνησιγενούς βρέφους, ωστόσο, καθώς το σώμα σας μετά τη γέννα αναρρώνει, μπορείτε να δυσκολευτείτε να αντιμετωπίσετε αυτήν την κατάσταση.

Παρακάτω θα διαβάσετε ορισμένες από τις πιο συνηθισμένες σωματικές αλλαγές που βιώνουν οι γυναίκες μετά τη γέννα.

Το στήθος και το μητρικό γάλα
Η παραγωγή μητρικού γάλακτος αρχίζει όταν οι ορμόνες ηρεμούν μετά τη γέννα. Το στήθος σας θα εξακολουθεί να παράγει μητρικό γάλα μετά τη γέννα, παρά τον θάνατο του εμβρύου. Αυτό μπορεί να σας είναι πολύ οδυνηρό και να σας φαίνεται άδικο.
Η διόγκωση των μαστών, ή αλλιώς το «κατέβασμα» του γάλακτος, είναι η διαδικασία με την οποία οι μαστοί σας γεμίζουν με γάλα τις πρώτες μέρες μετά τη γέννα. Μπορεί να αισθάνεστε το στήθος σας να πονάει, να είναι τεράστιο, σφιχτό και ευαίσθητο.

Καταστολή παραγωγής μητρικού γάλακτος
Μπορείτε να μειώσετε τα συμπτώματα της διόγκωσης, και σταδιακά την παραγωγή γάλακτος, ακολουθώντας αυτά τα βήματα:
• εφαρμόστε παγοκύστες (ή μια σακούλα κατεψυγμένου αρακά) τυλιγμένες με ένα λεπτό πανί ή με φύλλα από λάχανο στην περιοχή των μαστών για να ανακουφιστείτε από τη δυσφορία.
• πάρτε αναλγητικά, όπως ιβουπροφαίνη ή παρακεταμόλη
• αντλήστε μικρές ποσότητες με το χέρι σας, ίσα-ίσα για να απαλύνετε τον πόνο, διότι διαφορετικά θα ενθαρρύνετε την παραγωγή περισσότερου γάλακτος.
• δοκιμάστε να κάνετε ζεστά μπάνια, που ίσως θα βοηθήσουν να βγει το γάλα φυσικά.

Χρήση φαρμακευτικής αγωγής για την καταστολή παραγωγής μητρικού γάλακτος
Αντί να περιμένετε να ελαττωθεί η παραγωγή μητρικού γάλακτος και να σταματήσει φυσικά, μπορείτε να εξετάσετε την πιθανότητα να λάβετε φαρμακευτική αγωγή για την καταστολή της. Υπάρχουν φάρμακα που λέγονται αγωνιστές ντοπαμίνης, τα οποία σταματούν την παραγωγή μητρικού γάλακτος (κατασταλτικά). Αν όμως πάθατε προεκλαμψία, δεν θα μπορέσετε να τα πάρετε. Συζητήστε με τον γιατρό σας σχετικά με τις παρενέργειες αυτών των φαρμάκων.

«Έλαβα αυτήν την αγωγή στο πλαίσιο του πρωτοκόλλου του νοσοκομείου μου για τη διαχείριση του εμβρυϊκού θανάτου. Τους ευχαριστώ πολύ που μου τα χορήγησαν νωρίς και δεν απέκτησα τα συμπτώματα της παραγωγής γάλακτος, γιατί διαφορετικά θα μου ήταν πολύ οδυνηρό». Kathryn

Υστερόπονοι/στομαχικές κράμπες
Μετά τη γέννα είναι σύνηθες να έχετε υστερόπονους. Αυτοί μπορεί να μοιάζουν με συσπάσεις τοκετού, κράμπες ή έντονους πόνους περιόδου. Είναι οι συσπάσεις της μήτρας σας που επιστρέφει στο φυσιολογικό της μέγεθος. Σε αυτή την περίπτωση μπορούν να σας βοηθήσουν τα παυσίπονα.

Αιμορραγία (λόχια)
Μετά τη γέννα, θα έχετε έντονη κολπική αιμορραγία. Τα εκκρίματα αυτής της κατάστασης, τα οποία ονομάζονται λόχια, είναι εκκρίματα με τα οποία το σώμα σας αποβάλλει τα υπολείμματα από την πλακουντιακή άλω, το σημείο που ήταν προσκολλημένος ο πλακούντας. Κάθε γυναίκα είναι διαφορετική, αλλά για τις περισσότερες γυναίκες η αιμορραγία είναι έντονη τις πρώτες δύο εβδομάδες περίπου και μειώνεται σταδιακά μέχρι και περίπου έξι εβδομάδες μετά τη γέννα. Το αίμα μπορεί να έχει θρόμβους στην αρχή, ενώ το χρώμα του αλλάζει από κόκκινο σε ροζ και τέλος σε καφέ.

Η αιμορραγία θα είναι έντονη στην αρχή και θα χρειαστείτε πολύ απορροφητικές σερβιέτες. Η χρήση ταμπόν δεν ενδείκνυται μέχρι και τον μεταγεννητικό έλεγχο των έξι εβδομάδων, καθώς μπορεί να προκαλέσουν λοιμώξεις.

Ράμματα
Αν κατά τη διάρκεια της γέννας πάθατε αυτόματη ρήξη ή κάνατε περινεοτομή (τομή), ίσως χρειαστεί να κάνετε μερικά ράμματα τα οποία θα πονέσουν. Για να αναρρώσετε πιο γρήγορα, να πλένεστε με καθαρό ζεστό νερό και έπειτα να στεγνώνετε την περιοχή σχολαστικά.

• Ορισμένες γυναίκες θεωρούν ότι είναι βολικό να υπάρχει στην τουαλέτα μια κανάτα με νερό, με το οποίο να καθαρίζουν και να δροσίζουν την περιοχή μετά την ούρηση.
• Μην αποφεύγετε ωστόσο την τουαλέτα. Όσο κι αν φοβάστε μήπως σπάσουν τα ράμματα, αυτό είναι εξαιρετικά απίθανο να συμβεί.
• Τις πρώτες μέρες θα πρέπει να προσέχετε πώς κάθεστε και να ξαπλώνετε στα πλάγια αντί για ανάσκελα.
• Τα ράμματα συνήθως διαλύονται όταν η τομή ή το σκίσιμο επουλωθούν.
• Να λαμβάνετε παυσίπονα σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
Αν έχετε οποιαδήποτε ανησυχία, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τη μαία ή τον γιατρό σας.

Κένωση
Μετά τη γέννα μπορεί να φοβάστε να επισκεφτείτε την τουαλέτα επειδή ανησυχείτε για τον πόνο, τα ράμματα και τη μειωμένη αισθητικότητα ή τον έλεγχο. Παρόλο που μπορεί να θέλετε να καθυστερήσετε την κένωση σε περίπτωση που πονάτε, προσέξτε μην πάθετε δυσκοιλιότητα. Να καταναλώνετε πολλά φρέσκα φρούτα και λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης και ψωμί.

Μπορεί να νιώσετε πιο άνετα αν βάλετε ένα καθαρό επίθεμα από χαρτομάντιλα / χαρτί υγείας πάνω στα ράμματα κατά τη διάρκεια της κένωσης. Προσπαθήστε ωστόσο να μην ανησυχείτε, είναι εξαιρετικά απίθανο να επηρεάσουν οι κενώσεις τα ράμματα.

Να καταναλώνετε πολλά υγρά ώστε τα ούρα σας να διατηρούνται αραιωμένα.

Αιμορροΐδες
Η εμφάνιση αιμορροΐδων αποτελεί συχνό φαινόμενο μετά από οποιαδήποτε γέννα και συνήθως αυτές εξαφανίζονται μετά από μερικές μέρες. Φροντίστε να καταναλώνετε πολλές φυτικές ίνες, πίνοντας πολύ νερό και καταναλώνοντας πολλά φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής άλεσης. Πρέπει να αποφύγετε τη δυσκοιλιότητα και την άσκηση πίεσης.

Αν ανησυχείτε ή νιώθετε άβολα, συζητήστε με τη μαία ή τον γιατρό την πιθανότητα χρήσης κάποιας αλοιφής για την καταπράυνση της περιοχής.

Πυελικό έδαφος
Το πυελικό έδαφος συγκρατεί τα πυελικά σας όργανα (ουροδόχος κύστη, μήτρα, έντερο και κόλπος). Οι μύες του σας επιτρέπουν να ελέγχετε την ούρησή σας, υποστηρίζοντας την ουροδόχο κύστη και το έντερό σας. Τις πρώτες μέρες μετά τη γέννα πιθανώς να αισθάνεστε ότι έχετε ελάχιστο έλεγχο του σώματός σας, καθώς το πυελικό έδαφος θα έχει αποδυναμωθεί. Αν προσπαθήσετε να κάνετε ασκήσεις πυελικού εδάφους (με τις οποίες πιέζετε και κρατάτε τους μύες σας, σαν να συγκρατείτε την ούρησή σας), ενδεχομένως να δείτε ότι δεν αισθάνεστε τίποτα. Μην ανησυχείτε, η αίσθησή σας θα επιστρέψει, απλώς θα χρειαστεί λίγος χρόνος.

Θα αισθάνεστε την κοιλιά σας μεγάλη και ενδεχομένως θα δυσκολεύεστε να ελέγξετε την ουροδόχο κύστη σας, ειδικά όταν βήχετε ή κινείστε απότομα. Θα επανέλθει σιγά-σιγά, ειδικά αν κάνετε τακτικά ασκήσεις πυελικού εδάφους.

Αν μετά από τρεις μήνες δεν βλέπετε βελτίωση στον έλεγχο της ουροδόχου κύστης σας, ίσως χρειαστεί να απευθυνθείτε σε φυσιοθεραπευτή.

Ανάρρωση μετά από καισαρική τομή
Αν το μωρό σας γεννήθηκε με καισαρική, θα χρειαστεί να μείνετε στο νοσοκομείο από δύο έως τέσσερις μέρες και ενδεχομένως θα χρειαστείτε βοήθεια και μετά, στο σπίτι.

Θα αισθάνεστε άβολα και θα σας προταθεί να πάρετε παυσίπονα. Ενδεχομένως θα σας συνταγογραφήσουν καθημερινές ενέσεις για την πρόληψη εμφάνισης θρόμβων στο αίμα (θρόμβωση).

Το προσωπικό θα σας ενθαρρύνει να κινείστε, και να σηκωθείτε και να περπατήσετε όσο πιο σύντομα γίνεται. Θα σας δοθούν συμβουλές σχετικά με μεταγεννητικές ασκήσεις που θα σας βοηθήσουν να αναρρώσετε.

Ίσως να μην μπορείτε να οδηγήσετε μέχρι και έξι εβδομάδες αργότερα.

Θα πρέπει να φροντίζετε την πληγή σας με καθημερινό απαλό καθαρισμό και στέγνωμα. Αν αυτό σας ανησυχεί ή αν παρουσιάσετε συμπτώματα λοίμωξης, επικοινωνήστε με τον γιατρό.

Επαναφορά της περιόδου μετά τη γέννα θνησιγενούς βρέφους
Δεν είναι σίγουρο πότε θα σας έρθει ξανά η πρώτη κανονική περίοδος, πιθανόν όμως αυτό να γίνει τέσσερις με έξι εβδομάδες μετά τη γέννα. Ωστόσο, λόγω της χρονικής σύμπτωσης, μπορεί να μην μπορείτε να ξεχωρίσετε αν αυτή είναι η πρώτη σας περίοδος ή αν είναι τα λόχια.
Σε ορισμένες γυναίκες, η πρώτη περίοδος δεν είναι σαν τη φυσιολογική τους περίοδο, όμως κάθε γυναίκα είναι διαφορετική. Αν η πρώτη σας περίοδος σας δυσκολέψει πάρα πολύ, αυτό είναι κάτι απολύτως κατανοητό.