Καλωσήρθατε στο Feminart
info@feminart.gr
210 6453400

Επεμβατικές Εξετάσεις

Επεμβατικές Εξετάσεις

Λήψη Τροφοβλάστης

Πρόκειται για μια επεμβατική μέθοδο προγεννητικού ελέγχου κατά την οποία λαμβάνονται τροφοβλαστικά κύτταρα από τον πλακούντα ώστε να γίνει μελέτη για χρωμοσωμιακές διαταραχές του εμβρύου (με πραγματοποίηση PCR για γρήγορη ανίχνευση των συχνοτέρων χρωμοσωμιακών ανωμαλιών, καλλιέργειας για πλήρη καρυότυπο, και μοριακού καρυότυπου για ποικίλα γενετικά σύνδρομα) . Η εξέταση αυτή πραγματοποιείται πολλά χρόνια ώστε έχουμε πλέον εμπειρία τόσο για την αξιοπιστία της, την επιτυχία της (δίνει αποτελέσματα στο 99% των περιπτώσεων) αλλά και για την αληθινή επικινδυνότητά της (ο σχετικός κίνδυνος αποβολής λόγω της εξέτασης είναι εξαιρετικά μικρός: 0,22%)

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΛΗΨΗ ΤΡΟΦΟΒΛΑΣΤΗΣ?

Πριν την εξέταση πραγματοποιείται υπερηχογράφημα κατά το οποίο ελέγχεται η ηλικία της κύησης, η θέση του πλακούντα και τυχόν σοβαρές ανατομικές ανωμαλίες του εμβρύου. Στην συνέχεια αποστειρώνεται με αντισηπτικό διάλυμα η περιοχή της κοιλιάς της εγκύου από όπου θα γίνει η λήψη και γίνεται τοπική αναισθησία στο σημείο εισαγωγής της βελόνας. Στην συνέχεια η λεπτή βελόνα εισάγεται δια της κοιλιάς υπό άμεση υπερηχογραφική καθοδήγηση στην μήτρα και κατευθύνεται στην περιοχή του πλακούντα. Ακολουθεί αναρρόφηση μικρής ποσότητας υλικού χοριακών λαχνών και το δείγμα αποστέλλεται στο εργαστήριο προς ανάλυση. Η διαδικασία διαρκεί λίγα μόνο λεπτά.

ΕΙΝΑΙ Η ΛΗΨΗ ΤΡΟΦΟΒΛΑΣΤΗΣ ΕΠΩΔΥΝΗ?

Οι περισσότερες γυναίκες αναφέρουν ότι η διαδικασία δεν είναι επώδυνη και το περισσότερο που αισθάνονται είναι ένας ήπιος πόνος περιόδου ή ένα αίσθημα πίεσης χαμηλά στην κοιλιά. Γενικά, οι περισσότερες γυναίκες περιγράφουν την εμπειρία ώς πολύ ευκολότερη και πιο ανώδυνη από ότι φαντάζονταν.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ Η ΕΓΚΥΟΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΗ?

Συστήνουμε ξεκούραση για 2-3 ημέρες μετά την εξέταση. Μπορεί να χορηγηθεί προγεστερόνη διακολπικά, από το στόμα, υποδόρια ή ενδομυικά καθώς και ένα αντιβιοτικό ευρέως φάσματος για λίγες ημέρες μετά την εξέταση (αν και η πραγματική αξία τους έχει αμφισβητηθεί). Κάποιες φορές, τις επόμενες ώρες μετά την εξέταση, μπορεί να εμφανισθεί λίγο αίμα ή ήπιος πόνος περιόδου οπότε και συστήνεται η λήψη παρακεταμόλης ή σπασμολυτικού. Αν βέβαια η αιμορραγία ή ο πόνος επιμένουν ή είναι πολύ έντονα, η έγκυος θα πρέπει να επικοινωνήσει με τον γιατρό της.

ΠΟΤΕ ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ?

Εντός 2 ημερών έχουμε συνήθως τα πρώτα αποτελέσματα της PCR για τις συνηθέστερες χρωμοσωμιακές ανωμαλίες (τρισωμίες 21, 18, 13). Τα τελικά αποτελέσματα του απλού ή και μοριακού καρυότυπου τα έχουμε εντος 15-20 ημερών.

Αμνιοπαρακέντηση

Η αμνιοπαρακέντηση είναι ηλήψη ενός μικρού δείγματος αμνιακού υγρού, η οποία πραγματοποιείται μετά από 16 εβδομάδες κύησης διακοιλιακά, με συνεχή υπερηχογραφική καθοδήγηση. Ο κίνδυνος αποβολής είναι 1%.

Η αμνιοπαρακέντηση πραγματοποιείται με την εισαγωγή μιας βελόνας μέσω του κοιλιακού τοιχώματος της μητέρας. Πριν από την αμνιοπαρακέντηση πραγματοποιείται ένα υπερηχογράφημα, προκειμένου να εξακριβωθεί η θέση του εμβρύου και του πλακούντα και η εμβρυϊκή βιομετρία (για την εκτίμηση του μεγέθους του εμβρύου και κατά συνέπεια της ηλικίας κύησης). Ο ειδικός θα επιλέξει το καταλληλότερο σημείο για την εισαγωγή της βελόνας. Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για άμεση βλάβη στο έμβρυο, γιατί η δειγματοληψία γίνεται κάτω από συνεχή υπερηχογραφική καθοδήγηση. Αντλεί μια μικρή ποσότητα του αμνιακού υγρού (20 χιλιοστόλιτρα,). Μετά την εξαγωγή της βελόνας γίνεται έλεγχος του εμβρυϊκού καρδιακού παλμού με υπερηχογράφημα.

Στις ασθενείς με ρέζους αρνητικό χορηγήται ορός με αντι-D ανοσοσφαιρίνη.

Το αμνιακό υγρό στέλνεται στο εργαστήριο για ανάλυση. Τα κύτταρα καλλιεργούνται σε κατάλληλο μέσο καλλιέργειας, αυτό απαιτεί ένα ορισμένο χρονικό διάστημα (συνήθως περίπου 2 εβδομάδες).

Η αμνιοπαρακέντηση δεν είναι ιδιαίτερα επώδυνη, χαρακτηρίζεται λιγότερο επώδυνη από ό, τι μια εξέταση αίματος. Μετά τη διαδικασία, συνιστάται ξεκούραση για 3-5 ημέρες. Στην περίπτωση που παρουσιαστεί απώλεια αίματος ή αμνιακού υγρού, έντονο πυελικό άλγος (ήπιος πόνος, όπως κράμπες της περιόδου μπορεί να είναι φυσιολογικός), θα πρέπει να ζητήσετε αμέσως ιατρική βοήθεια.Ο κίνδυνος αποβολής είναι 1%

Επαγγελματίες με ιδιαίτερη εμπειρία αναφέρουν στις μελέτες τους κίνδυνο της τάξης του 0,5%. Ωστόσο, ο κίνδυνος δεν μπορεί ποτέ να είναι μηδέν, επειδή είναι η ίδια διαδικασία, δηλαδή η εισαγωγή μιας βελόνας μέσα από το τοίχωμα της μήτρας και τον αμνιακό σάκο, η οποία μπορεί να προκαλέσει ρήξη των μεμβρανών και συσπάσεις της μήτρας.

Στο 0,2% των περιπτώσεων τα καλλιεργημένα κύτταρα δεν μπορούν να αναπτυχθούν, και ως εκ τούτου δεν είναι δυνατόν να επιτευχθεί το αποτέλεσμα. Στην περίπτωση αυτή μπορεί να επαναληφθεί η αμνιοπαρακέντηση.

Τι δείχνει η αμνιοπαρακέντηση

Προβάλλει την παρουσία μη φυσιολογικών καρυότυπων, όπως το σύνδρομο Ντάουν, και την παρουσία των χρωμοσωμικών ανακατατάξεων ορατών στο μικροσκόπιο. Εξετάζοντια επίσης ενς μεγάλος αριθμός γενετικών συνδρόμων( μοριακός καρυότυπος), χωρίς όμως να είναι δυνατός ο αποκλεισμός όλων των γενετικών συνδρόμων ο οποίος ανέρχεται στις 4000 Είναι δηλαδή πιθανό το αποτέλεσμα καρυότυπου να είναι φυσιολογικό αλλά το μωρό να γεννηθεί με μια γενετική ασθένεια.