Καλωσήρθατε στο Feminart
info@feminart.gr
210 6453400

ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΠΟΥ ΘΗΛΑΖΟΥΝ

ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΠΟΥ ΘΗΛΑΖΟΥΝ

Οι γυναίκες που θηλάζουν πρέπει να τρώνε περισσότερο; – Ναι.  Οι γυναίκες που θηλάζουν πρέπει να τρώνε περισσότερο απ’ αυτές που δε θηλάζουν.  Οι άνθρωποι πρέπει να καταναλώνουν συγκεκριμένο αριθμό θερμίδων καθημερινά έτσι ώστε να διατηρούν το σώμα τους υγιές.  Ο αριθμός των θερμίδων που χρειάζεται ένας άνθρωπος εξαρτάται από την ηλικία, το βάρος, το ύψος του και από το πόσο δραστήριος είναι.  Όταν θηλάζει μια γυναίκα, το σώμα της εργάζεται σκληρά για να παράγει το γάλα.  Γι’ αυτό και χρειάζεται επιπλέον θερμίδες.

Οι γυναίκες που θηλάζουν πρέπει να πίνουν περισσότερα υγρά; – Ναι.  Οι γυναίκες που θηλάζουν πρέπει να προσέχουν ώστε να πίνουν αρκετά υγρά.  Για να είστε σίγουρες ότι πίνετε αρκετά υγρά, να πίνετε πάντα κάτι όταν διψάτε.  Αν στεγνώνει το στόμα σας ή έχετε σκουρόχρωμα ούρα, μάλλον χρειάζεστε περισσότερα υγρά.  Μερικές γυναίκες βρίσκουν ότι βοηθάει να έχουν νερό ή κάποιο άλλο υγρό χωρίς καφεΐνη κοντά τους όταν θηλάζουν.

Οι γυναίκες που θηλάζουν πρέπει να λαμβάνουν βιταμίνες; – Κάποιες γυναίκες πρέπει να λαμβάνουν καθημερινά βιταμίνες, ανάλογα με τη διατροφή τους.  Οι γυναίκες που καταναλώνουν κρέας και ψάρι συνήθως δεν χρειάζεται να λαμβάνουν καθημερινά βιταμίνες.  Όσες όμως δεν καταναλώνουν κρέας, κοτόπουλο, ψάρι ή γαλακτοκομικά προϊόντα θα πρέπει να λαμβάνουν καθημερινά ένα σκεύασμα που περιέχει βιταμίνη Β12.

Κάποιες γυναίκες πρέπει να λαμβάνουν συμπλήρωμα σιδήρου.  Τα συμπληρώματα διατροφής μπορεί να είναι χάπια, κάψουλες, υγρά ή ταμπλέτες που περιέχουν θρεπτικά συστατικά.  Ίσως χρειαστεί να λάβετε κάποιο καθημερινό συμπλήρωμα σιδήρου αν πάσχετε από αναιμία μετά τον τοκετό.

Οι γυναίκες θα πρέπει επίσης να βεβαιωθούν ότι έχουν επάρκεια ασβεστίου και βιταμίνης D.  Το ασβέστιο και η βιταμίνη C βοηθούν στο να διατηρούνται δυνατά τα οστά.  Πολλές τροφές και ποτά περιέχουν ασβέστιο και βιταμίνη D.  Αν δεν προσλαμβάνεις επαρκή ποσότητα ασβεστίου και βιταμίνης D από τη διατροφή σου ίσως χρειαστεί να λάβεις συμπληρώματα που τα περιέχουν.

Οι γυναίκες που θηλάζουν πρέπει να αποφεύγουν συγκεκριμένες τροφές; – Ναι.  Οι γυναίκες που θηλάζουν πρέπει να αποφεύγουν ορισμένα είδη ψαριών επειδή περιέχουν μεγάλη ποσότητα υδραργύρου.  Ο υδράργυρος είναι ένα στοιχείο που μπορεί να περάσει στο βρέφος από το μητρικό γάλα.  Μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στον εγκέφαλο και στο νευρικό του σύστημα.  Στα ψάρια που περιέχουν μεγάλη ποσότητα υδραργύρου συμπεριλαμβάνονται τα εξής:

  • Καρχαρίας
  • Ξιφίας
  • Σκουμπρί
  • Πλακολεπιδόψαρο

Άλλα είδη ψαριών δεν περιέχουν τόσο μεγάλη ποσότητα υδραργύρου.  Οι γυναίκες που θηλάζουν μπορούν να τρώνε αυτά τα είδη, αλλά όχι πιο συχνά από 2 φορές την εβδομάδα. Σ’ αυτά περιλαμβάνονται:

  • Γαρίδες
  • Λευκός τόνος σε κονσέρβα
  • Σολωμός
  • Μπακαλιάρος της Αλάσκας
  • Γατόψαρο

Οι γυναίκες που θηλάζουν πρέπει να αποφεύγουν ορισμένα φάρμακα;  – Εξαρτάται.  Ενημερώστε το γιατρό σας αν παίρνετε κάποια φάρμακα.  Αυτός θα βεβαιώσει αν είναι ασφαλές να λαμβάνονται κατά τη διάρκεια του θηλασμού.

Ορισμένα φάρμακα μπορούν να επηρεάσουν την ποσότητα του γάλακτος που παράγει η γυναίκα.  Για παράδειγμα, ορισμένα αντισυλληπτικά μπορούν να μειώσουν αυτή την ποσότητα.

Επίσης συνιστάται οι γυναίκες που θηλάζουν να μην παίρνουν παράνομες ουσίες.

Οι γυναίκες που θηλάζουν επιτρέπεται να καταναλώνουν αλκοόλ; – Όταν πίνετε αλκοόλ, κάποια ποσότητα αυτού περνάει μέσω του γάλακτος στο μωρό σας.  Μετά από ένα ποτό, περνάνε περίπου 2 ώρες μέχρι να μπορέσει το σώμα σας να αποβάλλει το αλκοόλ.  Γι’ αυτόν το λόγο, οι περισσότεροι γιατροί συστήνουν να πίνετε περιστασιακά ένα ποτό που περιέχει αντίστοιχη ποσότητα αλκοόλ μ’ αυτήν που περιέχεται σε ένα ποτήρι κρασί.  Επίσης συστήνουν να θηλάζετε 2 ώρες μετά από την κατανάλωση του ποτού.

Οι γυναίκες που θηλάζουν επιτρέπεται να καταναλώνουν καφεΐνη; – Ένα μέρος της καφεΐνης μπορεί να περάσει μέσω του μητρικού γάλακτος στο μωρό.  Ορισμένα μωρά γίνονται ανήσυχα ή δυσκολεύονται να κοιμηθούν από την καφεΐνη αν η μητέρα πίνει περισσότερα από 3 φλιτζάνια καφέ την ημέρα.

Οι γυναίκες που θηλάζουν επιτρέπεται να καπνίζουν; – Όχι.  Όλες οι νέες μητέρες θα πρέπει να διακόπτουν το κάπνισμα.  Αυτό είναι απαραίτητο επειδή όταν καπνίζουν οι γονείς, υπάρχει περίπτωση τα βρέφη να παρουσιάσουν αναπνευστικά προβλήματα, λοιμώξεις των πνευμόνων, ωτίτιδες.  Επίσης μπορεί να ελαττωθεί η παραγωγή μητρικού γάλακτος.

Αν έχω απορίες; – Αν έχετε απορίες για τη διατροφή και το θηλασμό μπορείτε να απευθύνεστε στο γιατρό ή τη νοσοκόμα σας.  Ορισμένες γυναίκες βρίσκουν χρήσιμη τη συνεργασία με ειδικό σε θέματα θηλασμού (σύμβουλος θηλασμού).

Share...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter