Αμνιοπαρακέντηση

Η αμνιοπαρακέντηση είναι η λήψη ενός μικρού δείγματος αμνιακού υγρού, η οποία πραγματοποιείται μετά από 16 εβδομάδες κύησης διακοιλιακά, με συνεχή υπερηχογραφική καθοδήγηση. Ο κίνδυνος αποβολής είναι 1%.

Η αμνιοπαρακέντηση πραγματοποιείται με την εισαγωγή μιας βελόνας μέσω του κοιλιακού τοιχώματος της μητέρας. Πριν από την αμνιοπαρακέντηση πραγματοποιείται ένα υπερηχογράφημα, προκειμένου να εξακριβωθεί η θέση του εμβρύου και του πλακούντα και η εμβρυϊκή βιομετρία (για την εκτίμηση του μεγέθους του εμβρύου και κατά συνέπεια της ηλικίας κύησης). Ο ειδικός θα επιλέξει το καταλληλότερο σημείο για την εισαγωγή της βελόνας. Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για άμεση βλάβη στο έμβρυο, γιατί η δειγματοληψία γίνεται κάτω από συνεχή υπερηχογραφική καθοδήγηση. Αντλεί μια μικρή ποσότητα του αμνιακού υγρού (20 χιλιοστόλιτρα,). Μετά την εξαγωγή της βελόνας γίνεται έλεγχος του εμβρυϊκού καρδιακού παλμού με υπερηχογράφημα.

Στις ασθενείς με ρέζους αρνητικό χορηγήται ορός με αντι-D ανοσοσφαιρίνη.

Το αμνιακό υγρό στέλνεται στο εργαστήριο για ανάλυση. Τα κύτταρα καλλιεργούνται σε κατάλληλο μέσο καλλιέργειας, αυτό απαιτεί ένα ορισμένο χρονικό διάστημα (συνήθως περίπου 2 εβδομάδες).

Η αμνιοπαρακέντηση δεν είναι ιδιαίτερα επώδυνη, χαρακτηρίζεται λιγότερο επώδυνη από ό,τι μια εξέταση αίματος. Μετά τη διαδικασία, συνιστάται ξεκούραση για 3-5 ημέρες. Στην περίπτωση που παρουσιαστεί απώλεια αίματος ή αμνιακού υγρού, έντονο πυελικό άλγος (ήπιος πόνος, όπως κράμπες της περιόδου μπορεί να είναι φυσιολογικός), θα πρέπει να ζητήσετε αμέσως ιατρική βοήθεια.Ο κίνδυνος αποβολής είναι 1%

Επαγγελματίες με ιδιαίτερη εμπειρία αναφέρουν στις μελέτες τους κίνδυνο της τάξης του 0,5%. Ωστόσο, ο κίνδυνος δεν μπορεί ποτέ να είναι μηδέν, επειδή είναι η ίδια διαδικασία, δηλαδή η εισαγωγή μιας βελόνας μέσα από το τοίχωμα της μήτρας και τον αμνιακό σάκο, η οποία μπορεί να προκαλέσει ρήξη των μεμβρανών και συσπάσεις της μήτρας.

Στο 0,2% των περιπτώσεων τα καλλιεργημένα κύτταρα δεν μπορούν να αναπτυχθούν, και ως εκ τούτου δεν είναι δυνατόν να επιτευχθεί το αποτέλεσμα. Στην περίπτωση αυτή μπορεί να επαναληφθεί η αμνιοπαρακέντηση.

Τι δείχνει η αμνιοπαρακέντηση

Προβάλλει την παρουσία μη φυσιολογικών καρυότυπων, όπως το σύνδρομο Ντάουν, και την παρουσία των χρωμοσωμικών ανακατατάξεων ορατών στο μικροσκόπιο. Εξετάζονται επίσης ένας μεγάλος αριθμός γενετικών συνδρόμων( μοριακός καρυότυπος), χωρίς όμως να είναι δυνατός ο αποκλεισμός όλων των γενετικών συνδρόμων ο οποίος ανέρχεται στις 4000 Είναι δηλαδή πιθανό το αποτέλεσμα καρυότυπου να είναι φυσιολογικό αλλά το μωρό να γεννηθεί με μια γενετική ασθένεια.