Λήψη Τροφοβλάστης

Πρόκειται για μια επεμβατική μέθοδο προγεννητικού ελέγχου κατά την οποία λαμβάνονται τροφοβλαστικά κύτταρα από τον πλακούντα ώστε να γίνει μελέτη για χρωμοσωμιακές διαταραχές του εμβρύου (με πραγματοποίηση PCR για γρήγορη ανίχνευση των συχνοτέρων χρωμοσωμιακών ανωμαλιών, καλλιέργειας για πλήρη καρυότυπο, και μοριακού καρυότυπου για ποικίλα γενετικά σύνδρομα) . Η εξέταση αυτή πραγματοποιείται πολλά χρόνια ώστε έχουμε πλέον εμπειρία τόσο για την αξιοπιστία της, την επιτυχία της (δίνει αποτελέσματα στο 99% των περιπτώσεων) αλλά και για την αληθινή επικινδυνότητά της (ο σχετικός κίνδυνος αποβολής λόγω της εξέτασης είναι εξαιρετικά μικρός: 0,22%)

Πως γίνεται η λήψη τροφοβλάστης;

Πριν την εξέταση πραγματοποιείται υπερηχογράφημα κατά το οποίο ελέγχεται η ηλικία της κύησης, η θέση του πλακούντα και τυχόν σοβαρές ανατομικές ανωμαλίες του εμβρύου. Στην συνέχεια αποστειρώνεται με αντισηπτικό διάλυμα η περιοχή της κοιλιάς της εγκύου από όπου θα γίνει η λήψη και γίνεται τοπική αναισθησία στο σημείο εισαγωγής της βελόνας. Στην συνέχεια η λεπτή βελόνα εισάγεται δια της κοιλιάς υπό άμεση υπερηχογραφική καθοδήγηση στην μήτρα και κατευθύνεται στην περιοχή του πλακούντα. Ακολουθεί αναρρόφηση μικρής ποσότητας υλικού χοριακών λαχνών και το δείγμα αποστέλλεται στο εργαστήριο προς ανάλυση. Η διαδικασία διαρκεί λίγα μόνο λεπτά.

Είναι η λήψη τροφοβλάστης επώδυνη;

Οι περισσότερες γυναίκες αναφέρουν ότι η διαδικασία δεν είναι επώδυνη και το περισσότερο που αισθάνονται είναι ένας ήπιος πόνος περιόδου ή ένα αίσθημα πίεσης χαμηλά στην κοιλιά. Γενικά, οι περισσότερες γυναίκες περιγράφουν την εμπειρία ώς πολύ ευκολότερη και πιο ανώδυνη από ότι φαντάζονταν.

Τι πρέπει να κάνει η έγκυος μετά την εξέταση;

Συστήνουμε ξεκούραση για 2-3 ημέρες μετά την εξέταση. Μπορεί να χορηγηθεί προγεστερόνη διακολπικά, από το στόμα, υποδόρια ή ενδομυικά καθώς και ένα αντιβιοτικό ευρέως φάσματος για λίγες ημέρες μετά την εξέταση (αν και η πραγματική αξία τους έχει αμφισβητηθεί). Κάποιες φορές, τις επόμενες ώρες μετά την εξέταση, μπορεί να εμφανισθεί λίγο αίμα ή ήπιος πόνος περιόδου οπότε και συστήνεται η λήψη παρακεταμόλης ή σπασμολυτικού. Αν βέβαια η αιμορραγία ή ο πόνος επιμένουν ή είναι πολύ έντονα, η έγκυος θα πρέπει να επικοινωνήσει με τον γιατρό της.

Πότε αναμένονται τα αποτελέσματα της εξέτασης;

Εντός 2 ημερών έχουμε συνήθως τα πρώτα αποτελέσματα της PCR για τις συνηθέστερες χρωμοσωμιακές ανωμαλίες (τρισωμίες 21, 18, 13). Τα τελικά αποτελέσματα του απλού ή και μοριακού καρυότυπου τα έχουμε εντος 15-20 ημερών.