Καλωσήρθατε στο Feminart
info@feminart.gr
210 6453400

Υπερηχογράφημα Μέτρησης Αυχενικής Διαφάνειας

Υπερηχογράφημα Μέτρησης Αυχενικής Διαφάνειας

Η αυχενική διαφάνεια πραγματοποιείται στην 11η έως 13η εβδομάδα και 6 ημερών. Συνήθως εκτελείται διακοιλιακά αν και σε ορισμένες περιπτώσεις είναι αναγκαία και η διακολπική εξέταση.

Ο σκοπός της αυχενικής διαφάνειας είναι να:

  • καθορίσει την ακριβή ηλικία της κύησης: αυτό είναι σημαντικό, ιδιαίτερα όταν η γυναίκα δεν έχει σταθερή εμμηνόρυση
  • διαγνώσει πολύδυμη κύηση: περίπου 2% των φυσιολογικών κυήσεων & 10% των κυήσεων από εξωσωματική γονιμοποίηση είναι δίδυμα. Ο υπέρηχος μπορεί να καθορίσει εάν τα δύο έμβρυα εξελίσσονται φυσιολογικά και εάν μοιράζονται τον ίδιο πλακούντα, διότι σε αυτή την περίπτωση χρειάζεται πιο στενή παρακολούθηση των εμβρύων
  • διαγνώσει μείζονες ανατομικές ανωμαλίες: κάποιες σοβαρές ανωμσλίες μπορεί να διαγνωστούν σε αυτές τις εβδομάδες αν και είναι αναγκαία η εξέταση της ανατομίας του εμβρύου στην 20η με 22η εβδομάδα
  • διαγνώσει παλίνδρομο κύηση: δυστυχώς στο 2% των γυναικών που έφτασαν να πραγματοποιήσουν το υπερηχογράφημα του πρώτου τριμήνου διαπιστώνεται ότι το έμβρυο δεν ζει. Σε αυτή την περίπτωση το ζευγάρι ενημερώνεται για τις πιθανές αιτίες αποβολής, έτσι ώστε να γνωρίζουν κάποιες πληροφορίες για την επόμενη κύηση
  • καθορίσει τις πιθανότητες του συνδρόμου Down και της τρισωμίας 18 και 13.

Κάθε γυναίκα ξεκινάει με κάποια πιθανότητα χρωμοσωμικών ανωμαλιών λόγω ηλικίας. Σε αυτή την εξέταση, παίρνοντας υπόψη την ηλικία της γυναίκας, τη μέτρηση δύο ορμονών στο αίμα της μήτρας (PAPP-A και βHCG), καθώς και τα υπερηχογραφικά ευρήματα της αυχενικής διαφάνειας, της ύπαρξης του ρινικού οστού, της καρδιακής κυκλοφορίας και της κυκλοφορίας των φλεβώδη πόρων, υπολογίζεται η πιθανότητα χρωμωσωμικών ανωμαλιών. Κάθε ζευγάρι ενημερώνεται για τα αποτελέσματα, για τις επεμβατικές μεθόδους και για το Harmony test.

Γιατί τρισωμία 21, 18 και 13?

Στον άνθρωπο υπάρχουν 23 είδη χρωμοσωμάτων που συνήθως υπάρχουν σε ζευγάρια (δηλαδή σε σύνολο 46 χρωμοσώματα).
Στην περίπτωση της τρισωμίας, αντί για 46 χρωμοσώματα, υπάρχουν 47. Οι πιο συχνές χρωμοσωμικές ανωμαλίες αφορούν τα χρωμοσώματα 21, 18 και 13.
Η τρισωμία 21 εμφανίζεται με μία συχνότητα 1 στις 700 γεννήσεις και η ο κίνδυνος αυξάνεται με τη μητρική ηλικία. Τα παιδιά με τρισωμία 21 παρουσιαζουν σοβαρή νοητική στέρησηκαι καρδιακές ανωμαλίες ήπιας σοβαρότητας .Το προσδόκιμο ζωής τους είναι τα 60 έτη.
Η τρισωμία 18 και 13 εμφανίζεται με μία συχνότητα 1 στις 7000 γεννήσεις και ο κίνδυνος αυξάνεται με την ηλικία της μητέρας.
Οι τρισωμίες αυτές συνδέονται με σοβαρή νοητική στέρησηαλλά και πολλαπλές ανατομικές ανωμαλίες .Συνήθως τα έμβρυα αυτά πεθαίνουν πριν η΄μετά τον τοκετό.Σπάνια επιβιώνουν μετά το πρώτο χρόνο της ζωής τους .

.