Εγκυμοσύνη & COVID-19: Οι απαντήσεις στις 7 πιο συχνές ερωτήσεις

Εγκυμοσύνη & COVID-19: Οι απαντήσεις στις 7 πιο συχνές ερωτήσεις

Η εγκυμοσύνη κατά τη διάρκεια της πανδημίας του COVID-19 μπορεί να σας προκαλεί άγχος, ανησυχία και πολλά ερωτηματικά σχετικά με τις επιπτώσεις του ιού στην εγκυμοσύνη και το αγέννητο μωρό σας. Εμείς συγκεντρώσαμε τις πιο συχνές απορίες και σας δίνουμε τις απαντήσεις!

Βασιλική Παπαγιάννη

Μαιευτήρας- Γυναικολόγος Εμβρυομητρικής,
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, Μαιευτικό & Γυναικολογικό Κέντρο Feminart, Επιστημ. Συνεργάτης νοσοκομείου ΜΗΤΕΡΑ

1. Τι γνωρίζουμε για τον COVID-19 και την εγκυμοσύνη;

Όσον αφορά την εγκυμοσύνη και τον COVID-19, γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος αύξησης της μόλυνσης μόνο και μόνο επειδή είστε έγκυος, γι’ αυτό να λαμβάνετε όλα τα απαραίτητα μέτρα όπως όλοι, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος μόλυνσης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Εάν επρόκειτο να μολυνθείτε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, υπάρχουν κάποια νέα στοιχεία που δείχνουν ότι υπάρχει ένας ελαφρώς υψηλότερος κίνδυνος κάποιας σοβαρής λοίμωξης ή εισαγωγής σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Από τις πρόσφατες μελέτες προκύπτει ότι η κάθετη μετάδοση του ιού από τη μητέρα στο έμβρυο είναι εξαιρετικά σπάνια.

2. Θα πρέπει μια γυναίκα να περιμένει να τελειώσει η πανδημία για να μείνει έγκυος; Επίσης, επιτρέπεται ο εμβολιασμός;

Εάν μια γυναίκα επιθυμεί να μείνει έγκυος αυτή την περίοδο και πιστεύει ότι αυτή είναι η σωστή στιγμή για εκείνη και την οικογένειά της, δεν υπάρχει κανένας λόγος να το αναβάλει κατά τη διάρκεια της πανδημίας του COVID-19.

Εάν όμως επιθυμεί να εμβολιαστεί ή ανήκει σε ευπαθή ομάδα, θα πρέπει να γνωρίζει ότι μετά τον εμβολιασμό είναι καλό να αποφύγει την εγκυμοσύνη για ένα διάστημα περίπου δύο μηνών.

3. Τι συμβαίνει όταν μια γυναίκα διαγνωστεί θετική στον COVID-19 και βρίσκεται στην εγκυμοσύνη;

Αν μία γυναίκα κατά την εγκυμοσύνη παρουσιάσει τα τυπικά ή όχι και τόσο τυπικά συμπτώματα μόλυνσης COVID-19, πρέπει να κάνει την εξέταση Covid το συντομότερο δυνατό. Εάν δείξει θετική στον ιό θα παρακολουθείται τακτικά και θα συμβουλεύεται τον ΕΟΔΥ που είναι ο επίσημος φορέας αντιμετώπισης αυτών των περιστατικών. Θα πρέπει επίσης να γίνει ιχνηλάτηση των επαφών της και θα πρέπει να παραμείνει σε καραντίνα για διάστημα δύο εβδομάδων μετά την πλήρη ύφεση των συμπτωμάτων.

4. Ποιες επιπλέον προφυλάξεις πρέπει να πάρει μια έγκυος κατά τη διάρκεια της πανδημίας;

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όλες οι έγκυες γυναίκες πρέπει πάντα να φορούν τις προστατευτικές τους μάσκες, να κρατούν τις απαραίτητες αποστάσεις και να φροντίζουν την προσωπική τους υγιεινή, όπως όλοι οι άνθρωποι.

Εάν ανησυχείτε για τις τακτικές επισκέψεις στο γιατρό σας, μπορείτε να συζητήσετε μαζί του την πιθανότητα να κάνετε πιο αραιές συναντήσεις. Ωστόσο λάβετε υπόψη σας ότι τα νοσοκομεία κα τα γραφεία είναι ασφαλή και λαμβάνουν τις προφυλάξεις που απαιτούνται για τον COVID-19. Όλο το προσωπικό ελέγχεται τακτικά και δεν υπάρχει καμία ένδειξη για τυχόν αύξηση του κινδύνου μόλυνσης των ατόμων που επιζητούν τακτικά ιατρική φροντίδα.

5. Είναι ασφαλές να ταξιδεύετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Πριν από την πανδημία COVID-19 ήταν εξαιρετικά ασφαλές και ο μόνος κίνδυνος ήταν για ένα μακρινό ταξίδι, ένας πιθανός θρόμβος αίματος στο πόδι που μπορεί να συνέβαινε όμως από οποιαδήποτε άλλη επιπλοκή στην ίδια την εγκυμοσύνη. Τώρα με τον COVID-19 αποθαρρύνουμε πραγματικά οποιαδήποτε περιττά ταξίδια. Δεν είναι το ίδιο το ταξίδι που είναι ένας πιθανός κίνδυνος, αλλά είναι ο κίνδυνος που παίρνετε όταν επισκέπτεστε ένα άλλο μέρος, όπου είναι δυνατόν να έρθετε σε επαφή και να συγχρωτιστείτε με άλλα άτομα.

6. Τι συμβαίνει όταν έρθει η ώρα της γέννας;

Κάθε γυναίκα έχει εξεταστεί για COVID-19 κατά την εισαγωγή της στο νοσοκομείο, είτε πρόκειται για φυσιολογικό τοκετό είτε για καισαρική τομή και αν είναι θετική θα μεταφερθεί σε νοσοκομείο αναφοράς για COVID-19. Μόνο άλλο ένα άτομο μπορεί να είναι μαζί της στη διάρκεια του τοκετού με την προϋπόθεση ότι έχει ελεγχθεί για COVID-19.

Εάν ήσασταν θετικές στον COVID-19 πριν από 15 ημέρες, μπορείτε να μείνετε και να γεννήσετε  στο νοσοκομείο που έχετε επιλέξει. Σε αυτή την περίπτωση, δεν θα υπάρξουν προβλήματα για να θηλάσετε το μωρό σας και να το έχετε μαζί σας στο δωμάτιο καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής σας στο νοσοκομείο. 

7. Ποια είναι η πολιτική επισκέψεων που ισχύει για τους τοκετούς και τις γέννες;

Μόνο o σύντροφος ή κάποιος άλλος που έχετε επιλέξει μπορεί να μείνει μαζί σας κατά τη διάρκεια του τοκετού και στο θάλαμο νοσηλείας, εφόσον έχει κάνει την εξέταση Covid, ενώ δεν επιτρέπεται να εναλλάσσονται οι επισκέπτες.