Παραμονή με το βρέφος μετά τον εμβρυϊκό θάνατο

Ο χρόνος που θα περάσετε τώρα με το μωρό σας, μπορεί να συμβάλλει στην αντιμετώπιση του πένθους σας αργότερα.

Παρόλο που κάτι τέτοιο μπορεί να είναι δύσκολο για εσάς, θα πρέπει να αποφασίσετε αν μετά τη γέννα θα περάσετε λίγο χρόνο με το μωρό σας. Το αν θα το κάνετε ή όχι είναι δική σας επιλογή, ωστόσο μπορεί να είναι ένα σημαντικό βήμα για την ολοκλήρωση του κύκλου του πένθους. Αν επιλέξετε να το κάνετε, θα είναι κάτι δύσκολο και οδυνηρό, αλλά και πολύ ιδιαίτερο. Υπάρχουν αναφορές από γονείς οι οποίοι είπαν ότι τους βοήθησε αργότερα στην αντιμετώπιση του πένθους τους.

Είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε την ύπαρξη του μωρού σας στον κόσμο ως πραγματικό πρόσωπο και να αφιερώσετε χρόνο στη δημιουργία αναμνήσεων μαζί του.

Κρατήστε το μωρό σας στην αγκαλιά σας
Μετά τη γέννα θα πρέπει να επιλέξετε αν θα δείτε και θα κρατήσετε το μωρό σας στην αγκαλιά σας. Είναι μια πολύ προσωπική επιλογή, την οποία μπορείτε να συζητήσετε με τη μαία σας.

Πριν από χρόνια, σε πολλές γυναίκες με θνησιγένεια δεν επιτρεπόταν να δουν τα νεκρά τους βρέφη μετά τη γέννα. Κάποιες ακόμα νιώθουν θλίψη που δεν είχαν ποτέ αυτή την ευκαιρία.

Σκεφτείτε πώς αισθάνεστε τώρα, αλλά και πώς μπορεί να αισθανθείτε στο μέλλον. Πολλές μητέρες μάς δήλωσαν ότι χαίρονται που πέρασαν λίγο χρόνο με το μωρό τους στην αγκαλιά τους, παρόλο που εκείνη τη στιγμή δεν το ήθελαν.

Αν σας φοβίζει η εικόνα του μωρού σας, μπορείτε να ζητήσετε από τη μαία να σας το περιγράψει ή να το βγάλει μια φωτογραφία και να τη δείτε πριν πάρετε την απόφασή σας.

Μπορεί να επιλέξετε να δείτε μόνο το χέρι ή το πόδι του μωρού σας. Σε αυτό μπορεί να σας βοηθήσει η μαία σας.

Να θυμάστε πως δεν πειράζει αν αλλάξετε γνώμη. Μη διστάσετε να ζητήσετε να δείτε το μωρό σας, ακόμη κι αν έχετε ήδη αρνηθεί. Εφόσον είναι εφικτό, το προσωπικό του νοσοκομείου θα σας βοηθήσει.

«Είναι φυσιολογικό να αλλάξετε γνώμη. Όποια απόφαση και να πάρετε, δεν χρειάζεται να είναι οριστική. Ακόμη κι αν δεν θέλετε να δείτε το μωρό σας, το να έχετε μια φωτογραφία (ακόμη και σε αναμνηστική κάρτα), ή ένα κουτί αναμνήσεων που δεν ανοίγετε, είναι καλύτερο από το να μετανιώσετε την απόφασή σας να μην έχετε τίποτα απολύτως».
Vicky Holmes, επαγγελματίας μαία περιγεννητικού πένθους

Περάστε χρόνο με το μωρό σας
Μπορεί να θέλετε να ντύσετε το μωρό σας με συγκεκριμένα ρούχα, να το τυλίξετε σε μια ειδική κουβέρτα ή να το πλύνετε. Ίσως να θέλετε να του διαβάσετε μια ιστορία ή να του τραγουδήσετε. Πάρτε όσο χρόνο χρειάζεστε. Δικό σας το παιδί, δική σας και η απόφαση. Εσείς αποφασίζετε ποιος θα είναι μαζί σας και ποιος όχι. Το προσωπικό του νοσοκομείου θα σας παράσχει υποστήριξη.