Προετοιμασία για τον τοκετό και τη γέννηση θνησιγενούς βρέφους

Πληροφορίες και υποστήριξη για γονείς που γεννούν θνησιγενές βρέφος
Αν έχει συμβεί το αδιανόητο και μάθατε ότι το μωρό σας πέθανε στη μήτρα πριν από την έναρξη του τοκετού, θα σας ενημερώσουν και για τις εναλλακτικές που υπάρχουν για τη γέννα.

Μετά το ισχυρό σοκ που θα υποστείτε μόλις μάθετε ότι το παιδί σας είναι νεκρό, θα είναι ενδεχομένως πολύ δύσκολο να επεξεργαστείτε τα όσα σας λένε. Καλό θα είναι να ζητήσετε από κάποιον –γονιό, φίλο ή και τον σύντροφό σας– να είναι μαζί σας όσο συζητάτε με τους γιατρούς και τις μαίες σχετικά με τα επόμενα βήματα.

Αν το μωρό δεν χρειάζεται να γεννηθεί άμεσα εξαιτίας κάποιας ιατρικής αιτίας, ίσως να μπορείτε να περιμένετε να ξεκινήσει ο τοκετός φυσιολογικά. Μπορεί να μη χρειαστεί να το αποφασίσετε αμέσως και να μπορείτε να επιστρέψετε στο σπίτι σας για μια-δυο μέρες.
Φυσιολογικός τοκετός ή καισαρική τομή;

Οι εναλλακτικές σας εξαρτώνται από τις περιστάσεις. Αν, για παράδειγμα, πάσχετε από κάποια πάθηση, όπως προεκλαμψία, ή κάποια λοίμωξη, ίσως να κρίνεται ιατρικώς απαραίτητο να γεννήσετε με καισαρική τομή. Αυτό ενδεχομένως να πρέπει να γίνει αρκετά γρήγορα.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, ωστόσο, ο φυσιολογικός τοκετός είναι ασφαλέστερος για τη μητέρα από τη γέννα με καισαρική τομή, άρα πιθανώς ο γιατρός να προτείνει αυτόν. Θα ερωτηθείτε αν θέλετε τεχνητό τοκετό (έναρξη του τοκετού με τη χρήση φαρμάκων). Τα φάρμακα αυτά ενδέχεται να δράσουν ως και 48 ώρες μετά ή σε ορισμένες περιπτώσεις πολύ αργότερα.

«Η αρχική μας αντίδραση όταν μάθαμε ότι ο γιος μας πέθανε ήταν ότι θέλαμε να γεννήσουμε με καισαρική τομή. Η ιδέα της γέννησης ενός νεκρού μωρού με φυσιολογική γέννα ήταν για εμάς σχεδόν αβάσταχτη. Βέβαια, δεν επρόκειτο απλώς για ένα νεκρό μωρό, ήταν ο πολύτιμος γιος μας και χαίρομαι πολύ που πείστηκα να τον γεννήσω φυσιολογικά. Νιώθω περήφανη που το έκανα για εκείνον. Τον κράτησα στην αγκαλιά μου το αμέσως επόμενο λεπτό μετά τη γέννα, αφού τον σκούπισε λίγο η μαία και τον τύλιξε σε μια κουβέρτα – τι υπέροχο συναίσθημα που επιτέλους τον γνώριζα».
Kathryn, η οποία έχασε τον γιο της Arthur στις 36 εβδομάδες (αναδημοσίευση με έγκριση από το βιβλίο «Life After Stillbirth» της Sarah Smith)

«Οι πληροφορίες που έπρεπε να επεξεργαστώ ήταν πολλές και ένα κομμάτι του εαυτού μου ήθελε να πάρει κάποιος άλλος την απόφαση για μένα…Το βάρος που αισθανόμουν ενώ έπρεπε να προσπαθήσω να σκεφτώ τι να κάνω, ενώ ένιωθα τόσο καταρρακωμένη, ήταν τεράστιο. Η Kate (μαία) μας βοήθησε απίστευτα, έκατσε μαζί μας, μας άκουσε και μας έδωσε χρόνο να σκεφτούμε». 
Lucy, η οποία έχασε τον γιο της Jude στις 41 εβδομάδες

Προετοιμασία της γέννας
Είναι πιθανό να σας δοθεί η ευκαιρία να πάτε σπίτι για να προετοιμαστείτε για τη γέννα. Αν πάτε σπίτι ή αν έχετε την ευκαιρία να φέρετε μαζί σας κάποια πράγματα από εκεί, ρωτήστε τη μαία σας τι θα πρέπει να φέρετε. Στα νοσοκομεία η θερμοκρασία μπορεί να ανέβει πολύ, οπότε να έχετε μαζί σας ελαφριά ρούχα. Μπορείτε επίσης να φέρετε για να έχετε μαζί σας κατά τη διάρκεια του τοκετού λίγο φαγητό και μερικά σνακ.
Μπορείτε, αν θέλετε, να σκεφτείτε τι θα φέρετε για το μωρό σας, ίσως ένα ειδικό φορμάκι, μια κουβέρτα ή ένα λούτρινο παιχνίδι. Αν το μωρό σας είναι πολύ πρόωρο και δεν έχετε κάτι κατάλληλο, ίσως να μπορέσει το νοσοκομείο να σας παρέχει πολύ μικρά ρούχα.

Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη
Αν αποφασίσατε να περιμένετε να ξεκινήσει ο τοκετός φυσιολογικά, αλλά τελικά αλλάξετε γνώμη, δεν πειράζει. Θα χρειαστεί να πάρετε μερικές δύσκολες αποφάσεις μετά την ανακοίνωση της τραγικής είδησης. Όταν το αρχικό σοκ αρχίσει να υποχωρεί, είναι απολύτως κατανοητό να ξανασκεφτείτε τις αποφάσεις σας και να αλλάξετε γνώμη.

Πρόκληση τεχνητού τοκετού
Μπορεί να σας δοθεί φαρμακευτική αγωγή για την προετοιμασία της μήτρας σας για τη γέννα, η οποία μπορεί να δράσει και μετά από 48 ώρες.
Ο τεχνητός τοκετός προκαλείται συνήθως με τη λήψη δισκίου ή με την τοποθέτηση γέλης στον κόλπο.

Η έναρξη των συσπάσεων μπορεί να αργήσει και πιθανόν να είναι άρρυθμες, ενώ, όσο ο τράχηλος διαστέλλεται, μπορεί να γίνουν πιο έντονες και τακτικές.

Αναλγητικά
Μπορείτε να διαχειριστείτε η ίδια τις συσπάσεις σας με πολλούς και διάφορους τρόπους, όπως μασάζ, κινήσεις, διάφορες στάσεις και τεχνικές αναπνοής.

Όσο ο τοκετός προχωρά και οι συσπάσεις γίνονται πιο έντονες, όμως, μπορεί να θελήσετε να σας γίνει επισκληρίδιος.

Επισκληρίδιος
Πρόκειται για τοπικό αναισθητικό που χορηγείται με ένεση στη σπονδυλική στήλη. Τοποθετείται ένας πολύ μικρός σωλήνας στη σπονδυλική σας στήλη και παραμένει εκεί καθόλη τη διάρκεια της γέννας και ανανεώνεται όταν χρειαστεί.

Η επισκληρίδιος καταπραΰνει τον πόνο στην πλειονότητα των γυναικών, προκαλώντας μούδιασμα των νεύρων που μεταφέρουν τα ερεθίσματα του πόνου από τη γεννητική οδό στον εγκέφαλο.

Είναι πιθανό να χρειαστείτε καθετήρα για να μπορείτε να ουρείτε. Θα είστε υπό συχνή παρακολούθηση και θα ελέγχεται η αρτηριακή σας πίεση.

Καισαρική τομή
Οι γιατροί συνιστούν συνήθως τη γέννηση του μωρού σας με φυσιολογικό ή τεχνητό τοκετό. Αυτό συμβαίνει γιατί η καισαρική τομή είναι μια χειρουργική επέμβαση η οποία επιφυλάσσει περισσότερους κινδύνους για τη μητέρα και ενδέχεται να επηρεάσει μελλοντικές εγκυμοσύνες. Επιπλέον, ο χρόνος που απαιτείται για την ανάρρωση είναι περισσότερος. Ωστόσο, ίσως για κάποιους λόγους να θέλετε να κάνετε καισαρική τομή. Συζητήστε το με τον γιατρό σας, ο οποίος θα μπορέσει να σας εξηγήσει τους κινδύνους πιο αναλυτικά.

Αν γεννήσετε με καισαρική τομή, θα σας χορηγηθεί ραχιαία ή επισκληρίδιος αναισθησία.

Μετά τη γέννα
Αντικρίζοντας το θνησιγενές βρέφος
Αν υπάρχει η δυνατότητα, συζητήστε με τη μαία σας πριν από τη γέννα για το τι θα ακολουθήσει μετά. Μπορεί να θέλετε να δείτε και να πάρετε το μωρό στην αγκαλιά σας αμέσως. Μπορεί να θέλετε να το κρατήσει πρώτα η μαία. Μπορεί, ακόμα, να αλλάξετε γνώμη και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με αυτό. Ωστόσο, καλό θα είναι να το έχετε σκεφτεί καλά από πριν.

«Οι μαίες με ρώτησαν αν ήθελα να τον δω, όμως εγώ φοβόμουν πολύ και είναι κάτι που θα μετανιώνω για πάντα. Ρώτησαν αν θα ήθελα να δω φωτογραφίες του και στην αρχή αρνήθηκα. Αν δεν είχα την υποστήριξη της μαίας μου, πιστεύω ότι μπορεί και να είχα κάνει το μεγαλύτερο λάθος της ζωής μου. Ευτυχώς άλλαξα γνώμη αργότερα εκείνο το βράδυ».
Shelley, η οποία έχασε τον γιο της Joseph στις 37 εβδομάδες

Πολλοί γονείς μάς λένε ότι αγχώνονται και ανησυχούν, ή και φοβούνται να δουν το μωρό τους στη γέννα, κάτι το οποίο είναι φυσιολογικό και κατανοητό. Είναι σημαντικό να το σκεφτείτε αρκετά καλά μέχρι να αποφασίσετε αν θα δείτε το μωρό σας. Οι μαίες, οι γιατροί, οι συνοδοί και η υπόλοιπη οικογένεια θα πρέπει να σας υποστηρίξουν. Πολλές φορές το ζευγάρι μπορεί να μην συμφωνεί στην απόφαση αν θα δουν το μωρό τους, και κάτι τέτοιο είναι επίσης φυσιολογική αντίδραση. Θα πρέπει να υποστηριχτούν οι αποφάσεις και των δύο γονιών». 
Vicky, επαγγελματίας μαία περιγεννητικού πένθους

Όταν γεννηθεί το μωρό σας, μπορείτε να ζητήσετε από τη μαία σας να σας το περιγράψει. Μπορεί να το βγάλει μια φωτογραφία και να σας το δείξει πριν το δείτε από κοντά, ή μπορείτε να αποφασίσετε μαζί να κοιτάξετε και να αγγίξετε μόνο τα χέρια και τα πόδια του μωρού σας, αφήνοντας το υπόλοιπο σώμα καλυμμένο.

«Είχα ζητήσει από την υπέροχη μαία μου, την Τίνα, να τον δει πρώτα εκείνη. Δεν ήξερα τι ήταν το πιο σωστό, ούτε τι να περιμένω, αφού δεν γνωρίζαμε πότε είχε πεθάνει. Μου τον έφερε και αμέσως ξετρελαθήκαμε με το τέλειο αυτό αγοράκι που δεν είχαμε ποτέ την ευκαιρία να γνωρίσουμε. Ήταν τέλειο μωρό και έμοιαζε σαν να κοιμάται». 
Sarah, η οποία έχασε τον γιο της Tristan στις 38 εβδομάδες

«Δεν ήθελα να κρατήσω στην αγκαλιά μου το μωρό μου, την Erin, μετά τη γέννα, το ήθελε όμως ο σύζυγός μου και το σεβάστηκα απόλυτα. Επιπλέον, κανονίσαμε να την ευλογήσει ο παπάς του νοσοκομείου, κάτι που μας φάνηκε πολύ όμορφο. Αργότερα, ωστόσο, άλλαξα γνώμη και πήγα στο νεκροτομείο για να την κρατήσω και κατέρρευσα εντελώς. Πλέον χαίρομαι που πήρα αυτήν την απόφαση, ο καθένας ωστόσο αισθάνεται διαφορετικά». 
Bethan, η οποία έχασε την κόρη της Erin

Η μαία σας μπορεί να τυλίξει το μωρό σας σε μια κουβέρτα, για να κρύψει την αλλοίωσή των χαρακτηριστικών του. Μπορεί, επίσης, να βάλει το μωρό σας σε καλαθάκι ή κούνια στο δωμάτιό σας, για να επιλέξετε εσείς πότε θα το δείτε.

«Τη Heidi, τον άγγελό μου, μου την έφεραν κατευθείαν στα χέρια μου ενώ βρισκόμουν ακόμη στο χειρουργικό τραπέζι. Ήταν τέλεια. Είχε σκούρα μαλλιά, μακριά δάχτυλα και μεγάλα πέλματα. Ήταν πανέμορφη. Την πήραν για να την καθαρίσουν και την επόμενη φορά που την είδα ήταν ντυμένη μέσα σε ένα ειδικό καλαθάκι και μας περίμενε. Δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψω πόσο ολοκληρωτικά χαμένος νιώθεις εκείνη τη στιγμή. Είχα ανάγκη να θρηνήσω. Είχα ανάγκη να απομονωθώ σε ένα δωμάτιο και να καταρρεύσω εντελώς». 
Rachel, η οποία έχασε την κόρη της Heidi στις 29 εβδομάδες

Έξοδος του πλακούντα
Μετά τη γέννηση του εμβρύου, θα πρέπει να ακολουθήσει η έξοδος του πλακούντα. Η διαδικασία αυτή είναι γνωστή ως το τρίτο στάδιο του τοκετού.

Πιθανώς θα σας προτείνουν ένεση ωκυτοκίνης στον μηρό, η οποία θα βοηθήσει στην απομάκρυνση του πλακούντα. Είναι γνωστό και ως «ενεργό τρίτο στάδιο» και είναι επιλογή σας.

Μπορεί να σας είναι δύσκολο γιατί μπορεί απλώς να θέλετε να μείνετε μόνη σας με το μωρό σας. Οι μαίες, όμως, πρέπει να συνεχίσουν να σας φροντίζουν μέχρι και την έξοδο του πλακούντα.

«Μετά τη γέννηση της Rhianna, το μόνο που ήθελα ήταν να φύγουν όλοι, να μας αφήσουν μόνους με το μωρό μας. Ήθελα να βγουν όλοι έξω αμέσως, δεν ήθελα να είναι κανείς πλέον εκεί. Ήταν τόσο έντονο, τόσο δυνατό το συναίσθημα. Έμειναν στο δωμάτιο μαζί μας για άλλη μια ώρα μετά τη γέννηση της Rhianna Lily και κυριολεκτικά με διέλυε όλο αυτό».
Kerry, η οποία έχασε την κόρη της Rhianna Lily στις 24 εβδομάδες.

Αν ο πλακούντας δεν βγαίνει από τη μήτρα ή αν υπάρχουν επιπλοκές, ενδέχεται να μεταφερθείτε σε χειρουργείο και να σας χορηγηθεί ραχιαία αναισθησία, ώστε ο γιατρός να μπορέσει να τον αφαιρέσει χειροκίνητα.