Πρόληψη εμβρυϊκού θανάτου

Συχνά δεν γνωρίζουμε την αιτία κάθε εμβρυϊκού θανάτου και δεν μπορεί πάντα να αποτραπεί. Ωστόσο, υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο εμβρυϊκού θανάτου.

Τέσσερις βασικές ενέργειες που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο εμβρυϊκού θανάτου:
1. Αν καπνίζετε, αυτή είναι η πιο σημαντική αλλαγή που μπορείτε να κάνετε. Το κάπνισμα σάς εκθέτει σε υψηλότερο κίνδυνο εμβρυϊκού θανάτου και μπορεί επίσης να βλάψει το μωρό σας με άλλους τρόπους. Αν καπνίζετε, ζητήστε υποστήριξη για να σταματήσετε όσο είστε έγκυος. Η διακοπή του καπνίσματος στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης μειώνει τον κίνδυνο εμβρυϊκού θανάτου στο επίπεδο του κινδύνου που διατρέχει μία μη καπνίστρια.
2. Στο τρίτο τρίμηνο θα πρέπει να κοιμάστε στο πλάι, καθώς έρευνες έχουν δείξει ότι αυτό συμβάλλει στην πρόληψη του εμβρυϊκού θανάτου.
3. Μπορείτε επίσης να παρακολουθείτε το μοτίβο κινήσεων του μωρού σας, γεγονός το οποίο σας προσφέρει περισσότερες πιθανότητες να καταλαβαίνετε πότε το μωρό σας δεν είναι καλά.
4. Να πηγαίνετε σε όλα τα ραντεβού προγεννητικού ελέγχου και υπερηχογραφήματα. Έχουν σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να εντοπίζουν τυχόν προβλήματα έγκαιρα, ούτως ώστε και οτιδήποτε εντοπίζεται να μπορεί να αντιμετωπίζεται έγκαιρα.

Παρακολούθηση των κινήσεων του μωρού σας
Οι κινήσεις του μωρού σας είναι σημάδι ότι είναι καλά. Όταν δεν είναι καλά, το πρώτο πράγμα που κάνουν τα μωρά είναι να κινούνται λιγότερο για να διατηρήσουν την ενέργειά τους. Η επιβράδυνση της κίνησης είναι κάτι που οι μητέρες παρατηρούν σχεδόν στα μισά περιστατικά εμβρυϊκού θανάτου. Αν γνωρίζετε το μοτίβο κίνησης του μωρού σας, θα μπορείτε να προσέχετε περισσότερο τις κινήσεις τους και να αναλαμβάνετε δράση μόλις οι κινήσεις αλλάζουν με οποιονδήποτε τρόπο. Η έγκαιρη προσέλευση στο νοσοκομείο είναι σημαντική.
Ποτέ μη χρησιμοποιείτε Doppler χειρός για να ακούτε τους καρδιακούς παλμούς του μωρού στο σπίτι. Είναι σημαντικό το μωρό σας να ελέγχεται από εκπαιδευμένους επαγγελματίες που θα πραγματοποιούν τους απαραίτητους ελέγχους, ώστε να είστε σίγουροι ότι το μωρό σας είναι ασφαλές.

Μεταξύ της 18ης και της 24ης εβδομάδας θα αρχίσετε να αισθάνεστε το μωρό σας να κινείται. Τα περισσότερα μωρά κατασταλάζουν σε κάποιο μοτίβο την 24η εβδομάδα. Εξακολουθούν να κινούνται περισσότερο μέχρι τον τοκετό και τη γέννηση. Οι κινήσεις των μωρών σας ΔΕΝ επιβραδύνονται όσο πλησιάζει η ημερομηνία τοκετού σας.

Δεν υπάρχει καθορισμένο μοτίβο φυσιολογικών κινήσεων. Το μοτίβο κινήσεων του μωρού σας είναι μοναδικό και θα το καταλάβετε με την πάροδο του χρόνου.

Επικοινωνήστε αμέσως με τον ιατρό ή τη μαία σας, αν παρατηρήσετε επιβράδυνση των κινήσεων του μωρού – μην το αναβάλετε για την επόμενη ημέρα, και μην περιμένετε να περάσει το Σαββατοκύριακο. Μεταβείτε σε ένα μαιευτήριο οποιαδήποτε στιγμή, ακόμη και το Σαββατοκύριακου ή τη νύχτα.

Υπάρχουν ορισμένα βασικά πράγματα που χρειάζεται να θυμάστε για τις κινήσεις του μωρού:
• Τα μωρά ΔΕΝ κινούνται λιγότερο προς το τέλος της εγκυμοσύνης.
• Θα αισθάνεστε την κίνηση του μωρού συνέχεια μέχρι να γεννήσετε, και επίσης καθόλη τη διάρκεια του τοκετού σας.
• Μη χρησιμοποιείτε χειροκίνητες οθόνες, Doppler ή εφαρμογές τηλεφώνου για να ελέγχετε τον καρδιακό παλμό του μωρού σας. Ακόμα κι αν ανιχνεύσετε καρδιακό παλμό, αυτό δεν εγγυάται ότι το μωρό σας είναι καλά.

Να κοιμάστε στο πλάι στο τρίτο τρίμηνο
Οι έρευνες έχουν δείξει ότι είναι ασφαλέστερο για το μωρό αν κοιμάστε στο πλάι κατά το τρίτο τρίμηνο. Αυτό ισχύει τόσο για τον νυχτερινό ύπνο όσο και για τυχόν ύπνους κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Η στάση ύπνου στο τρίτο τρίμηνο είναι σημαντική επειδή, αν κοιμάστε ανάσκελα, το συνδυασμένο βάρος του μωρού και της μήτρας ασκεί πίεση σε άλλα όργανα του σώματός σας.

Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν με βεβαιότητα τι ακριβώς προκαλεί τον αυξημένο κίνδυνο εμβρυϊκού θανάτου, γνωρίζουμε όμως ήδη τα εξής, τα οποία μπορεί να διαδραματίζουν κάποιο ρόλο:

• Όταν κοιμάστε / ξαπλώνετε ανάσκελα, το μωρό και η μήτρα ασκούν πίεση στα κύρια αιμοφόρα αγγεία τα οποία τροφοδοτούν τη μήτρα και αυτό μπορεί να περιορίσει τη ροή του αίματος / οξυγόνου στο μωρό.
• Περαιτέρω πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι όταν μια γυναίκα ξαπλώνει ανάσκελα στα τέλη της εγκυμοσύνης (σε σύγκριση με το να ξαπλώνει στο πλάι), το μωρό είναι λιγότερο ενεργό και σημειώνονται αλλαγές στα μοτίβα των καρδιακών παλμών. Αυτό πιστεύεται ότι οφείλεται στα χαμηλότερα επίπεδα οξυγόνου στο μωρό όταν η μητέρα ξαπλώνει ανάσκελα.

Διακοπή καπνίσματος
Οι χημικές ουσίες που περιέχουν τα τσιγάρα εμποδίζουν το οξυγόνο και τα θρεπτικά συστατικά να φτάσουν στο μωρό σας. Οι χιλιάδες αυτές χημικές ουσίες μεταφέρονται επίσης στο μωρό σας μέσω του πλακούντα. Υπάρχουν πολλές δυνατότητες υποστήριξης που θα σας βοηθήσουν να κόψετε το κάπνισμα.

Διατήρηση υγιούς βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας
Η παχυσαρκία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης (όταν δηλαδή ο ΔΜΣ σας είναι πάνω από 30) μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές. Είναι καλύτερα να έχετε ένα υγιές βάρος, πριν μείνετε έγκυος. Αν είστε έγκυος και ανησυχείτε για το βάρος σας, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας σχετικά με τη διαχείριση του βάρους σας, ώστε να τρέφεστε σωστά και να παραμένετε ενεργή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας.

Αποφυγή αλκοόλ και φαρμάκων
Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και η λήψη φαρμάκων κατά την κύηση μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά την ανάπτυξη του μωρού σας και να αυξήσουν τον κίνδυνο αποβολής και εμβρυϊκού θανάτου.

Προσέχετε τον εαυτό σας
• Να πηγαίνετε σε όλα τα ραντεβού προγεννητικού ελέγχου και τα υπερηχογραφήματά σας, ώστε να ελέγχεται η πορεία ανάπτυξης του μωρού σας. Θα το εξετάζουν επίσης για συμπτώματα παθήσεων που μπορεί να επηρεάσουν τη μητέρα, και οι οποίες έχουν συσχετιστεί με τον εμβρυϊκό θάνατο, όπως η προεκλαμψία.
• Διαβάστε πώς να αποφεύγετε λοιμώξεις κατά την κύηση που μπορεί να επηρεάσουν το μωρό σας.
• Ενημερώστε τoν ιατρό ή τη μαία σας για τυχόν αιμορραγίες, πόνους στο στομάχι ή άλλα συμπτώματα που σας ανησυχούν.
• Αν αισθάνεστε οποιαδήποτε φαγούρα, πείτε το στον ιατρό ή τη μαία σας. Ο κνησμός μπορεί να είναι σημάδι μιας ηπατικής διαταραχής που ονομάζεται μαιευτική χολόσταση / ενδοηπατική χολόσταση της κύησης. Η πάθηση αυτή έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο εμβρυϊκού θανάτου, ωστόσο με προσεκτική διαχείριση τα περισσότερα έμβρυα δεν επηρεάζονται.
• Κάντε το εμβόλιο κατά της γρίπης κατά τη διάρκεια της κύησης. Το εμβόλιο συνιστάται από την Ελληνική Μαιευτική και Γυναικολογική Εταιρεία, λόγω των οφελών που προσφέρει τόσο σε εσάς όσο και στο μωρό σας. Η γρίπη στην εγκυμοσύνη είναι ένα σοβαρό θέμα. Εκτός από την αύξηση του κινδύνου εμβρυϊκού θανάτου, σας εκθέτει σε κίνδυνο επιπλοκών.
• Αρχίστε να παίρνετε φολικό οξύ πριν από τη σύλληψη για να μειώσετε την πιθανότητα δισχιδούς ράχης. Αυτό θα πρέπει να συνεχιστεί για το πρώτο τρίμηνο. Τα συμπληρώματα βιταμίνης D συνιστώνται καθόλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας. Ο γυναικολόγος και η μαία σας μπορούν να σας συμβουλεύσουν για την ενδεδειγμένη δοσολογία με βάση τις ατομικές σας ανάγκες.