Πολλές γυναίκες οι οποίες υποφέρουν από τον εμβρυϊκό θάνατο δεν παρατηρούν αλλαγές. Ωστόσο, υπάρχουν μερικά πράγματα που θα πρέπει να προσέχετε κατά την εγκυμοσύνη σας.
Κινήσεις του μωρού στη μήτρα
Πιθανότατα θα αρχίσετε να αισθάνεστε τις κινήσεις του μωρού σας στη μήτρα κάπου μεταξύ της 18ης και της 22ης εβδομάδας. Καθώς περνούν οι εβδομάδες, μπορεί να παρατηρήσετε ένα συγκεκριμένο μοτίβο κίνησης που σας είναι οικείο.
Το μωρό σας μπορεί να κινείται περισσότερο τα βράδια όταν ξεκουράζεστε ή πριν πάτε για ύπνο τη νύχτα. Μπορεί επίσης να διαπιστώσετε ότι ορισμένες δραστηριότητες σας –όπως όταν κάνετε μπάνιο, όταν έχετε τα πόδια σας ψηλά και αναπαύεστε στον καναπέ ή όταν τρώτε και πίνετε– μπορεί να κάνουν το μωρό σας να κινείται περισσότερο.
Οι κινήσεις συνήθως γίνονται πιο τακτικές στην 26η εβδομάδα. Η αναγνώριση αυτών των μοτίβων κίνησης μπορεί να είναι πολύ χρήσιμη κατά την εγκυμοσύνη σας.
Αν το μωρό ζορίζεται μέσα στη μήτρα, είναι πιθανό να κινείται λιγότερο για να εξοικονομήσει ενέργεια. Πρέπει να παρατηρείτε πότε συμβαίνει αυτό και να επικοινωνείτε αμέσως με το νοσοκομείο σας. Είναι ζήτημα ζωής και θανάτου.
Αν διαπιστώσετε σαφή αλλαγή των κινήσεων του μωρού σας
Αν παρατηρήσετε μια αλλαγή ή μείωση στις κινήσεις του μωρού σας, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον ιατρό ή τη μαία σας ή το μαιευτήριο αμέσως – μην περιμένετε μέχρι την επόμενη ημέρα.
Αν νομίζετε ότι έχει υπάρξει κάποια αλλαγή στις κινήσεις του μωρού σας
Η παροιμία λέει «Φύλαγε τα ρούχα σου να έχεις τα μισά». Αν έχετε οποιαδήποτε αμφιβολία, καλέστε τον ιατρό, τη μαία ή το μαιευτήριό σας. Εμπιστευτείτε το ένστικτό σας.
Σε ποιον θα μιλήσω αν παρατηρήσω μια αλλαγή στις κινήσεις του μωρού μου;
Αν δεν σας έχουν δοθεί συγκεκριμένα στοιχεία επικοινωνίας του ιατρού σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας, το καλύτερο μέρος για να καλέσετε είναι συνήθως το μαιευτήριο. Το μαιευτήριο δεν είναι διαθέσιμο μόνο για τις γυναίκες που πρόκειται να γεννήσουν, αλλά και για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Πρέπει να είναι ανοιχτό όλο το 24ωρο και εκεί πρέπει πάντα να βρίσκεται μια μαία η οποία θα είναι σε θέση να συζητήσει μαζί σας σχετικά με αυτά που βιώνετε και να σας συμβουλεύσει.
Τι θα συμβεί αν πάω στο νοσοκομείο;
Μόλις βρεθείτε στο νοσοκομείο, πιθανότατα θα ελέγξουν την υγεία σας και θα ακροαστούν τον καρδιακό παλμό του μωρού. Μπορεί να σας συνδέσουν με κάποια συσκευή παρακολούθησης καρδιακού παλμού η οποία καταγράφει το ίχνος του καρδιακού παλμού του μωρού, ώστε να μπορούν να το εξετάσουν για τυχόν συμπτώματα. Μπορεί επίσης να σας δοθεί μια συσκευή με κουμπί, το οποίο θα πρέπει να πιέζετε κάθε φορά που αισθάνεστε το μωρό να κινείται και αυτό μπορεί επίσης να φανεί στην καταγραφή του εμβρυϊκού καρδιακού παλμού.
Είναι αρκετά σύνηθες με το που ξαπλώσετε, ακούσετε τον χτύπο της καρδιάς του μωρού και χαλαρώσετε, να αρχίσετε να αισθάνεστε το μωρό να κλωτσάει πολύ. Μην αισθανθείτε ντροπή – οι μαίες βλέπουν τέτοια πράγματα καθημερινά. Είναι πολύ καλύτερο να πάτε και να ελεγχθείτε ούτως ώστε να μπορούν να προληφθούν τυχόν πιθανά προβλήματα.
Στάση ύπνου στο τρίτο τρίμηνο
Όταν φτάσετε στο τρίτο τρίμηνο, η συμβουλή είναι να κοιμάστε στο πλάι. Έρευνες έχουν δείξει ότι ο ύπνος ανάσκελα συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμβρυϊκού θανάτου. Αυτή η συμβουλή ισχύει τόσο για τον ύπνο κατά τη διάρκεια της ημέρας όσο και για τον νυχτερινό ύπνο.
Απώλεια υγρού/ κολπικό έκκριμα κατά την κύηση
Αν εμφανίσετε οποιαδήποτε απώλεια υγρού από τον κόλπο σας κατά την εγκυμοσύνη σας, θα πρέπει να επικοινωνήσετε αμέσως με τον ιατρό ή τη μαία σας για να εξεταστείτε. Μπορεί να έχουν σπάσει πρόωρα τα νερά σας ή να είναι σημάδι μόλυνσης της μήτρας.
Πρόωρη ρήξη υμένων (σπάσιμο νερών) στην κύηση
Τα νερά μπορεί να σπάσουν ανά πάσα στιγμή κατά τη διάρκεια της κύησης, όχι μόνο τις τελευταίες δύο εβδομάδες, και αυτό μπορεί να προκαλέσει πρόωρο τοκετό. Αν αισθάνεστε κάποια διαρροή υγρού ή υγρασία, αυτό μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι τα νερά σας έχουν σπάσει. Σε αυτές τις περιπτώσεις φορέστε μια καθαρή σερβιέτα (όχι ταμπόν) και καλέστε τον ιατρό ή τη μαία σας. Μπορεί να σας ζητήσουν να μυρίσετε τη σερβιέτα –καθώς είναι συνηθισμένο να σας τρέχουν ούρα κατά την εγκυμοσύνη– ή μπορεί να σας ζητήσουν να ελέγξετε ξανά τη σερβιέτα σε περίπου 20 λεπτά για να δείτε αν είναι υγρή.
Το αμνιακό υγρό –το υγρό γύρω από το μωρό– μυρίζει διαφορετικά από τα ούρα και είναι συνήθως διαυγές, ροζ ή μπορεί να είναι πράσινο ή καφέ. Αν πιστεύετε ότι είναι αμνιακό υγρό, είναι σημαντικό να πάτε κατευθείαν στο νοσοκομείο για εξέταση. Μπορεί να σας ζητηθεί να φορέσετε ένα σερβιετάκι καθημερινής χρήσης για έως και 12 ώρες για να επιβεβαιώσετε αν χάνετε αμνιακό υγρό και μπορεί να χρειαστείτε εσωτερική εξέταση (μέσα στον κόλπο) για τυχόν σημάδια ότι ο τράχηλός σας ανοίγει ή μαλακώνει για τον τοκετό.
Λοίμωξη κατά την κύηση
Θα πρέπει να αναφέρετε την ύπαρξη οποιαδήποτε έκκρισης από τον κόλπο σας η οποία μπορεί να είναι δύσοσμη και να φέρει οποιοδήποτε χρώμα εκτός από λευκό, καθώς αυτό μπορεί να είναι σημάδι ενδομήτριας λοίμωξης. Οι λοιμώξεις μπορούν να αποδυναμώσουν τον σάκο των μεμβρανών γύρω από το μωρό, να προκαλέσουν μόλυνση μέσα στη μήτρα ή να κάνουν τα νερά σας να σπάσουν.
Αν παρουσιάσετε κάποια ασυνήθιστη έκκριση, επικοινωνήστε με τη μαία, τον γιατρό ή το νοσοκομείο σας και ζητήστε να σας πάρουν δείγμα για έλεγχο τυχόν λοίμωξης.
Διαβήτης στην κύηση
Για τις γυναίκες με διαβήτη στην κύηση, η αποβολή, η προεκλαμψία, ο πρόωρος τοκετός, ο εμβρυϊκός θάνατος και άλλα προβλήματα με το μωρό (ενώ αυτό βρίσκεται στη μήτρα, κατά τον τοκετό και μετά τη γέννηση) είναι δυστυχώς πιο συχνά. Αυτό σημαίνει ότι ο επαρκής έλεγχος των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σας και η τακτική παρακολούθηση είναι ζωτικής σημασίας.
Είτε είχατε ήδη διαβήτη είτε αναπτύξετε διαβήτη κατά τη διάρκεια της κύησης (γνωστός ως διαβήτης της κύησης), θα πρέπει να παρακολουθείστε στενά και θα πρέπει να γνωρίζετε πώς να φροντίζετε με τον καλύτερο τρόπο τον εαυτό σας και το μωρό σας κατά την εγκυμοσύνη σας.
Τι να κάνετε αν έχετε διαβήτη κύησης
Αν είχατε ήδη διαβήτη τύπου 1 ή 2 πριν από την κύηση, θα πρέπει να ζητήσετε αρκετή καθοδήγηση και υποστήριξη πριν από την εγκυμοσύνη, προτού σταματήσετε την αντισύλληψη και προσπαθήσετε να κάνετε παιδί.
Αν είστε έγκυος με διαβήτη, πιθανότατα θα σας παρακολουθεί τακτικά κάποιος γιατρός και κάποια μαία που ειδικεύονται στον διαβήτη. Φροντίστε να πηγαίνετε σε όλα τα προγραμματισμένα ραντεβού σας και ζητήστε βοήθεια αμέσως από τον γιατρό σας, τη μαία ή τους νοσοκομειακούς ιατρούς αν ανησυχείτε για τον έλεγχο των γλυκαιμικών δεικτών σας ή άλλους παράγοντες που επηρεάζουν είτε την εγκυμοσύνη σας είτε τον διαβήτη σας.
Η παρακολούθηση της ανάπτυξης και των κινήσεων του μωρού σας είναι πιο σημαντική από ό,τι σε άλλες εγκυμοσύνες, οπότε φροντίστε να γνωρίζετε με σιγουριά με ποιον θα πρέπει να επικοινωνήσετε αν ανησυχείτε για κάτι.
Αν παρουσιάζετε οποιονδήποτε από τους παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη διαβήτη της κύησης, μεταξύ άλλων και δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) 30 και πάνω, φροντίστε να κάνετε κάποια εξέταση μεταξύ της 24ης και 28ης εβδομάδας, όπως συνιστά η Ελληνική Μαιευτική & Γυναικολογική Εταιρεία.
Προεκλαμψία και εμβρυϊκός θάνατος
Η προεκλαμψία είναι μια πάθηση που εμφανίζεται σε ποσοστό περίπου 8 – 10% των κυήσεων και η οποία αν δεν θεραπευτεί, μπορεί να προκαλέσει εμβρυϊκό θάνατο. Είναι πιθανότερο να πάθετε προεκλαμψία στην πρώτη εγκυμοσύνη σας ή σε μια επόμενη εγκυμοσύνη με κάποιον νέο σύντροφο. Το κύριο σύμπτωμα είναι η υψηλή αρτηριακή πίεση. Είναι πολύ σημαντικό να πηγαίνετε σε όλα τα ραντεβού προγεννητικού ελέγχου, καθώς η προεκλαμψία είναι μια από τις παθήσεις της εγκυμοσύνης για την οποία θα σας παρακολουθεί ο ιατρός σας.
Αν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σάς πουν ότι η αρτηριακή σας πίεση είναι ανεβασμένη σε σχέση με τις αρχικές μετρήσεις στην αρχή της εγκυμοσύνης σας, ρωτήστε πόσο μεγάλη είναι η αύξηση. Ο ιατρός σας θα ελέγχει επίσης και την πρωτεΐνη στα ούρα σας.
Τι να κάνετε αν νομίζετε ότι μπορεί να έχετε προεκλαμψία
Μεταξύ των επισκέψεων, ελέγξτε μήπως παρουσιάσετε οποιοδήποτε από τα προειδοποιητικά σημάδια της προεκλαμψίας, όπως, μεταξύ άλλων, σοβαρές κεφαλαλγίες, αλλαγές στην όραση, π.χ. αν βλέπετε φώτα να αναβοσβήνουν μπροστά στα μάτια σας, και ξαφνικό πρήξιμο, ιδιαίτερα στα πόδια, τους αστραγάλους, τα χέρια και το πρόσωπό σας.
Μερικές γυναίκες αισθάνονται επίσης πόνο στην άνω κοιλιακή χώρα, ακριβώς κάτω από τα πλευρά. Αν παρατηρήσετε οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας, τη μαία σας ή το μαιευτήριο για συμβουλές. Μην περιμένετε μέχρι την επόμενη προγραμματισμένη επίσκεψή σας και φροντίστε να σας δει κάποιος την ίδια μέρα.
Συνεργασία με την ιατρική ομάδα σας κατά την κύηση
1. Είναι σημαντικό να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη τυχόν ανησυχίες σας ή πράγματα που παρατηρείτε. Να εμπιστεύεστε το ένστικτό σας και να αναφέρετε οποιαδήποτε επιπλοκή, ανεξάρτητα από το πόσο ασήμαντη μπορεί να φαίνεται.
2. Προσπαθήστε να γνωριστείτε με την ομάδα που σας φροντίζουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας.
3. Αν έχετε ΔΜΣ 30 και πάνω, φροντίστε να κάνετε εξέταση διαβήτη, η οποία θα πρέπει να πραγματοποιηθεί μεταξύ της 24ης και 28ης εβδομάδας της κύησης. Αν δεν σας κάνουν αυτήν την εξέταση, ρωτήστε για ποιον λόγο.
4. Ζητήστε να μάθετε το μέγεθος του μωρού σας – Μήπως χρειάζεστε περαιτέρω υπερηχογραφήματα αν είναι ιδιαίτερα μεγάλο ή μικρό;
5. Αν η αρτηριακή σας πίεση είναι ανεβασμένη, μπορεί να βρίσκεστε σε αρχικό στάδιο προεκλαμψίας; Μήπως χρειάζεστε περισσότερες επισκέψεις για να την παρακολουθήσετε;
6. Αναφέρετε τυχόν ασυνήθιστα συμπτώματα, όπως πονοκεφάλους, θαμπή όραση (αν βλέπετε αστεράκια), τυχόν πόνους, ρινορραγίες, αίσθημα ζάλης ή λιποθυμίας.
7. Ο κνησμός είναι ιδιαίτερα σημαντικός, δεδομένου ότι μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα μαιευτικής χολόστασης, μιας ηπατικής πάθησης κατά την κύηση. Κοινό σύμπτωμα της πάθησης αυτής είναι ο κνησμός των χεριών και των πελμάτων των ποδιών, ωστόσο θα πρέπει να αναφέρετε οποιοδήποτε περιστατικό κνησμού. Μπορεί να διαγνωστεί με μια απλή εξέταση αίματος.
8. Αν κάνετε υπερηχογράφημα ή εξέταση αίματος και φαίνεται να υπάρχει κάποιο πρόβλημα που χρειάζεται πιο στενή παρακολούθηση, φροντίστε να μάθετε όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την πάθηση που εξετάζουν. Φροντίστε να μάθετε ποια είναι τα τυχόν συμπτώματα που θα πρέπει να προσέχετε και τι θα πρέπει να κάνετε σε περίπτωση που εμφανίσετε κάποιο από αυτά.
9. Από την αρχή της εγκυμοσύνης σας ρωτήστε τον ιατρό σας με ποιον πρέπει να επικοινωνήσετε αν εμφανίσετε οποιαδήποτε άλλα συμπτώματα ή ανησυχίες μεταξύ των επισκέψεων. Ποτέ μην αφήνετε κάποιο ανησυχητικό σύμπτωμα για την επόμενή σας επίσκεψη. Επικοινωνήστε με τον γιατρό σας, τη μαία σας ή το νοσοκομείο και ζητήστε να σας εξετάσουν.
Εύρεση των αιτιών του εμβρυϊκού θανάτου
Πολλοί γονείς εξακολουθούν να μην μπορούν να μάθουν την αιτία θανάτου του μωρού τους. Οι ερευνητές ερευνούν τα αίτια του εμβρυϊκού θανάτου, γιατί αν δεν γνωρίζουμε γιατί αυτός επέρχεται, δεν μπορούμε να βρούμε θεραπείες ή να προβλέψουμε ποιοι μπορεί να βρίσκονται σε κίνδυνο.