Πληροφορίες και συμβουλές για την προσπάθεια για νέα εγκυμοσύνη μετά από εμβρυϊκό θάνατο
Πότε μπορώ να αρχίσω ξανά να προσπαθώ να κάνω παιδί μετά από εμβρυϊκό θάνατο;
Η απόφαση να προσπαθήσετε ξανά για άλλο παιδί μετά από εμβρυϊκό θάνατο είναι πολύ προσωπική.
Κάτι που ισχύει για κάποιο συγκεκριμένο ζευγάρι, μπορεί να μην ισχύει για κάποιο άλλο. Εσείς μπορεί να μην αισθάνεστε έτοιμοι ούτε να διαβάσετε για κάτι τέτοιο, ενώ κάποιο άλλο ζευγάρι μπορεί να θέλει να προσπαθήσει ξανά για παιδί το συντομότερο δυνατό.
Συζητήστε το ως ζευγάρι, αλλά μην ξαφνιαστείτε αν ο ένας από τους δύο νιώθει έτοιμος νωρίτερα από τον άλλον. Είναι φυσιολογικό μετά από κάθε περιστατικό εμβρυϊκού θανάτου να επηρεάζονται οι σεξουαλικές σχέσεις. Αν αυτή η κατάσταση συνεχιστεί, συζητήστε το και αναζητήστε συμβουλή από τον γιατρό ή τη νοσοκόμα σας.
Καλό θα ήταν μετά την εγκυμοσύνη και τη γέννα να δώσετε στο σώμα σας αρκετό χρόνο ώστε να αναρρώσει φυσιολογικά. Μπορεί να μπερδευτείτε και να μην μπορείτε να καταλάβετε πότε θα πρέπει να αρχίσετε ξανά τις προσπάθειες και ενδεχομένως οι συμβουλές που θα σας δώσουν οι επαγγελματίες να είναι αντιφατικές μεταξύ τους.
Η συμβουλή που δίνεται συνήθως στους νέους γονείς είναι να περιμένουν έξι μήνες με έναν χρόνο πριν αρχίσουν ξανά τις προσπάθειες, στην περίπτωση, όμως, εμβρυϊκού θανάτου, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και η ψυχική σας διάθεση. Προτείνεται να μιλήσετε με κάποιον μαιευτήρα ο οποίος ειδικεύεται στην υγεία των γυναικών και πιθανώς να έχει μεγαλύτερη εμπειρία στο ζήτημα του εμβρυϊκού θανάτου.
«Αυτό που με βοήθησε πιο πολύ από όλα με το πένθος μου ήταν ο δεύτερος γιος μου. Γεννήθηκε σε λιγότερο από έναν χρόνο μετά τον Tristan. Ξεκινήσαμε τις επιτυχημένες προσπάθειες μόλις βγήκαν τα αποτελέσματα της νεκροψίας. Ο Tristan ήταν τέλειος, το πρόβλημα ήταν ο πλακούντας». Sarah, η οποία έχασε τον γιο της Tristan στις 38 εβδομάδες
Μπορεί επίσης να θέλετε να περιμένετε τα αποτελέσματα των εξετάσεων που κάνατε αφού πέθανε το μωρό σας ή τα αποτελέσματα της νεκροψίας-νεκροτομής. Τα αποτελέσματα μπορεί να υποδείξουν κάποιο συγκεκριμένο πρόβλημα, το οποίο καλό θα είναι να γνωρίζετε αν ενδέχεται να επηρεάσει τη μελλοντική σας εγκυμοσύνη ή αν μπορεί να θεραπευτεί.
Η εύρεση της κατάλληλης χρονικής στιγμής για τη νέα σας προσπάθεια για παιδάκι μπορεί να επηρεάζεται και από άλλους παράγοντες, όπως η ηλικία σας και η γενική κατάσταση της υγείας σας.
Έξι εβδομάδες μετά τη γέννα θα έχετε το ραντεβού μεταγεννητικού ελέγχου με τον γιατρό σας, για να ελέγξετε τη σωματική σας υγεία. Αν νιώθετε έτοιμες να συζητήσετε κάτι τέτοιο, μπορείτε τότε να ρωτήσετε και για τυχόν μελλοντικές εγκυμοσύνες. Πολλά ζευγάρια δεν έρχονται σε σεξουαλική επαφή παρά μόνο μετά το ραντεβού των έξι εβδομάδων.
Αν αποφασίσετε να προσπαθήσετε ξανά, αρχίστε να παίρνετε φολικό οξύ και κάντε οποιαδήποτε απαραίτητη αλλαγή στον τρόπο ζωή σας, όπως να κόψετε το κάπνισμα και το αλκοόλ, ώστε να είστε σίγουρες ότι η υγεία σας βρίσκεται στη βέλτιστη κατάσταση πριν ξεκινήσετε τις προσπάθειες.
Πότε θα είμαι πάλι γόνιμη μετά τη γέννα θνησιγενούς βρέφους;
Η επόμενη περίοδός σας έρχεται συνήθως γύρω στις πέντε με έξι εβδομάδες μετά τη γέννα. Ωστόσο, φυσιολογικά, θα εμφανίζετε κάποια αιμορραγία για μερικές εβδομάδες μετά τη γέννα, η οποία ονομάζεται λόχια. Τα λόχια ξεκινούν μετά τη γέννα, έχουν μεγάλη ροή και είναι κόκκινα για 3-5 μέρες, ενώ μετά γίνονται καφέ ή ροζ και η ροή τους μειώνεται για τις επόμενες 10 μέρες περίπου. Μπορεί να δυσκολευτείτε να καταλάβετε αν το αίμα είναι περίοδος ή λόχια.
Πιθανώς θα έχετε ωορρηξία και θα είστε γόνιμη δύο εβδομάδες πριν την πρώτη σας περίοδο, άρα μπορείτε να μείνετε έγκυος πολύ σύντομα μετά τη γέννα. Προτείνεται, ωστόσο, να περιμένετε μέχρι να επουλωθεί οποιαδήποτε πληγή (π.χ. από περινεοτομή ή αυτόματη ρήξη) και να επανέλθει ο τράχηλός σας, για να αποφύγετε τον κίνδυνο λοίμωξης (για τη μητέρα). Ίσως να είναι καλό να συζητήσετε για τις μεθόδους αντισύλληψης με τον γιατρό σας, μέχρι να νιώσετε έτοιμες να προσπαθήσετε ξανά.
Σε περίπτωση που παίρνετε αντικαταθλιπτικά
Αν σας προκάλεσε κλινική κατάθλιψη το σοκ και το τραύμα που υποστήκατε όταν χάσατε το παιδί, ενδέχεται να σας δόθηκαν αντικαταθλιπτικά για να το ξεπεράσετε. Αν παίρνετε φαρμακευτική αγωγή, είναι σημαντικό να μιλήσετε με τον γιατρό σας πριν συλλάβετε ξανά, καθώς κάποια φάρμακα μπορεί να επηρεάσουν την εγκυμοσύνη σας και ίσως να χρειάζεται προσεκτικός χειρισμός.