Γυναικεία Ακράτεια

ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΑΚΡΑΤΕΙΑ – ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ

Η γυναικεία ακράτεια ούρων, γνωστή και ως διαφυγή ούρων, είναι ένα πρόβλημα που προκαλεί αίσθημα ντροπής και επηρεάζει εκατομμύρια γυναίκες.  Αν και εμφανίζεται πιο συχνά σε μεγαλύτερες γυναίκες, μπορεί να συμβεί και σε νεότερες.

ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΑΚΡΑΤΕΙΑ – ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Οι δύο πιο συνηθισμένες κατηγορίες ακράτειας στις γυναίκες είναι η ακράτεια από προσπάθεια και η ακράτεια επιτακτικού τύπου.  Η ΓΥΝΑΙΚΕΊΑ ακράτεια μπορεί να οφείλεται σε ή να επιδεινώνεται από προβλήματα υγείας, φάρμακα ή/και από την έλλειψη διαύγειας.

Ακράτεια από προσπάθεια – Η γυναικεία ακράτεια από προσπάθεια συμβαίνει όταν οι μύες και οι ιστοί γύρω από την ουρήθρα (απ’ όπου εξέρχονται τα ούρα) δεν παραμένουν κλειστοί όταν υπάρχει αυξημένη πίεση (στρες) στην κοιλιά, και οδηγεί σε διαφυγή ούρων. Για παράδειγμα, ο βήχας, το φτέρνισμα, το γέλιο ή το τρέξιμο μπορούν να προκαλέσουν ακράτεια από προσπάθεια.  Η ακράτεια από προσπάθεια είναι η πιο συνηθισμένη αιτία ακράτειας στις γυναίκες, ιδιαίτερα σε όσες είναι παχύσαρκες ή γέννησαν με φυσιολογικό τοκετό.

Ακράτεια επιτακτικού τύπου – Σε όσες γυναίκες πάσχουν από ακράτεια επιτακτικού τύπου (υπερδραστήρια κύστη) παρουσιάζεται μια απότομη επιτακτική ανάγκη για ούρηση.  Μπορεί να διαφεύγουν ούρα στο δρόμο προς την τουαλέτα.  Την γυναικεία ακράτεια επιτακτικού τύπου πυροδοτούν το ξεκλείδωμα της πόρτας κατά την επιστροφή στο σπίτι, το να βγαίνει κανείς στο κρύο, το νερό που τρέχει από τη βρύση, ή το πλύσιμο των χεριών.

Μερικοί ασθενείς με ακράτεια επιτακτικού τύπου νιώθουν την ανάγκη να ουρήσουν πολλές φορές στη διάρκεια της ημέρας ή/και της νύχτας.  Η συχνότητα ορίζεται ως η ανάγκη για ούρηση συχνότερα από τους υπόλοιπους ανθρώπους (θεωρείται φυσιολογικό να ουρεί κανείς 8 φορές ημερησίως και 1 φορά τη νύχτα).

Μικτή ακράτεια – Οι γυναίκες που παρουσιάζουν συμπτώματα ακράτειας από προσπάθεια ταυτόχρονα με συμπτώματα ακράτειας επιτακτικού τύπου πάσχουν από μικτή ακράτεια.

Ακράτεια υπερπλήρωσης – Η ακράτεια υπερπλήρωσης συμβαίνει όταν η κύστη δεν αδειάζει εντελώς, προκαλώντας διαφυγές όταν η κύστη υπερπληρώνεται.

ΑΚΡΑΤΕΙΑ – ΔΙΑΓΝΩΣΗ

Αν και είναι δύσκολο να συζητήσει κανείς για τη διαφυγή ούρων, συχνά μπορεί να αντιμετωπιστεί με ασκήσεις ή/και φαρμακευτική αγωγή.  Η συζήτηση με το γιατρό για τη γυναικεία ακράτεια είναι το πρώτο βήμα για να βοηθηθείς στην αντιμετώπιση του προβλήματος που επηρεάζει τη ζωή σου.

Σημαντικά ζητήματα που πρέπει να συζητηθούν σε ότι αφορά τη γυναικεία ακράτεια ούρων:

  • Πότε συμβαίνει η διαφυγή ούρων; (όταν νιώσεις την επιτακτική ανάγκη για ούρηση, όταν βήχεις ή φτερνίζεσαι, ή συμβαίνει απότομα χωρίς προειδοποίηση;)
  • Πότε άρχισε η ακράτεια ούρων; έχει επιδεινωθεί ή βελτιωθεί με το χρόνο;
  • Έχεις δοκιμάσει κάποια θεραπεία για τη γυναικεία ακράτεια;
  • Παίρνεις κάποιο φάρμακο που ίσως επιδεινώνει το πρόβλημα;

Ημερολόγιο λειτουργίας της κύστης – Το ημερολόγιο λειτουργίας της κύστης είναι μια καταγραφή της ποσότητας των ούρων και της συχνότητας της ούρησης.  Ίσως σου ζητηθεί να σημειώνεις την ποσότητα των υγρών που πίνεις και τις δραστηριότητες που προκάλεσαν τη διαφυγή.  Αυτό το ημερολόγιο προσφέρει σημαντικές πληροφορίες για τις αιτίες και τις πιθανές θεραπείες της ακράτειας.

Εξετάσεις – Μπορούν να γίνουν απλές εξετάσεις στο ιατρείο για να διαπιστωθεί από ποιό είδος ακράτειας πάσχεις.  Σ’ αυτές μπορεί να συμπεριληφθεί το τεστ του βήχα (δηλαδή θα σου ζητηθεί να βήξεις και ο γιατρός ή η νοσοκόμα θα παρατηρήσει αν υπάρχει διαφυγή ούρων).

Συνήθως γίνεται και μια εξέταση ούρων για να διαπιστωθεί αν υπάρχει ουρολοίμωξη ή αιματουρία.  Ίσως γίνουν και εξετάσεις αίματος για να ελεγχθεί η νεφρική λειτουργία.

Ουροδυναμική εξέταση – η ουροδυναμική εξέταση είναι μια εξέταση που ελέγχει την ποσότητα των ούρων που μπορεί να κρατήσει η κύστη και τι προκαλεί τη διαφυγή ούρων και διαπιστώνει αν υπάρχουν προβλήματα στο άδειασμα της κύστης.  Αυτή η εξέταση μπορεί να γίνει στο ιατρείο και μπορεί να συστηθεί από τον γιατρό σου πριν από χειρουργική επέμβαση για την αντιμετώπιση της ακράτειας ή αν δεν είναι σαφείς οι αιτίες για τη γυναικεία ακράτεια.