Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών

Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών

Τι είναι το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών;

Το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών είναι μια πάθηση που δημιουργεί διαταραχές της έμμηνου ρύσεως, ακμή (λιπαρό δέρμα και σπυράκια), υπερτρίχωση στο πρόσωπο ή τριχόπτωση.  Μπορεί επίσης να δημιουργήσει δυσκολία στη σύλληψη.  Είναι γνωστό και ως PCOS.  Το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών είναι πολύ συχνό καθώς υπολογίζεται ότι περίπου 5% όλων των γυναικών πάσχουν από αυτό το Σύνδρομο.  Οι περισσότερες από αυτές είναι υπέρβαρες ή παχύσαρκες.

Ποιες είναι οι αιτίες του Συνδρόμου Πολυκυστικών Ωοθηκών (PCOS);

Στις γυναίκες που πάσχουν από Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών, οι ωοθήκες τους δεν λειτουργούν σωστά.  Περίπου μια φορά το μήνα θα πρέπει να φτιάχνουν ένα “ωοθυλάκιο”.  Όσο μεγαλώνει το ωοθυλάκιο, παράγει κάποιες ορμόνες.  Μετά ελευθερώνει ένα ωάριο.  Αυτό ονομάζεται “ωοθυλακιορρηξία”.

Σε γυναίκες που πάσχουν από Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (PCOS) όμως, η ωοθήκη φτιάχνει πολλά μικρά ωοθυλάκια αντί ενός μεγάλου. Οι ισορροπίες των ορμονών διαταράσσονται.  Επιπλέον, η ωοθυλακιορρηξία δεν γίνεται κάθε μήνα όπως θα έπρεπε.  Δεν είναι γνωστό γιατί συμβαίνει αυτό σε κάποιες γυναίκες.

Ποιά είναι τα συμπτώματα του Συνδρόμου Πολυκυστικών Ωοθηκών (PCOS);

Οι γυναίκες που πάσχουν από Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών μπορεί να παρουσιάσουν:

  • Έμμηνος ρύση λιγότερες από 8 φορές ετησίως
  • Τριχοφυΐα σε σημεία όπου κανονικά εμφανίζεται μόνο στους άνδρες, όπως το άνω χείλος, το πηγούνι, τις φαβορίτες, το στέρνο και την κοιλιά.
  • Αυξημένο βάρος και παχυσαρκία
  • Ακμή (λιπαρό δέρμα και σπυράκια στο πρόσωπο)
  • Τριχόπτωση όπως των ανδρών
  • Δυσκολία στη σύλληψη χωρίς ιατρική βοήθεια

Θα πρέπει να επισκεφτώ γιατρό ή νοσοκόμα, ακόμα και αν τα συμπτώματά μου είναι ήπια;

Ναι.  Οι γυναίκες που πάσχουν από Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών έχουν περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν και άλλα προβλήματα υγείας.  Σ’ αυτά συμπεριλαμβάνονται:

  • Ο διαβήτης (υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα)
  • Υψηλά επίπεδα χοληστερόλης
  • Άπνοια ύπνου, μια διαταραχή του ύπνου που προκαλεί σύντομη διακοπή της αναπνοής την ώρα του ύπνου

Ο κίνδυνος καρδιακής νόσου μπορεί επίσης να είναι αυξημένος σε κάποιες γυναίκες με PCOS, μα χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να αποδειχθεί αυτό.

Υπάρχουν εξετάσεις που πρέπει να κάνω;

Ο γιατρός ή η νοσοκόμα θα αποφασίσει ποιές εξετάσεις είναι απαραίτητες ανάλογα με την ηλικία, τα συμπτώματα και την ιδιαίτερη κατάσταση της κάθε γυναίκας.  Οι πιθανές εξετάσεις είναι:

  • Εξετάσεις αίματος για τη μέτρηση των επιπέδων των ορμονών, του σακχάρου και της χοληστερόλης
  • Τεστ κυήσεως αν υπάρχει καθυστέρηση της ΕΡ
  • Υπερηχογράφημα ελάσσονος πυέλου – Αυτή η εξέταση χρησιμοποιεί ηχητικά κύματα για να σχηματίσει μια εικόνα της μήτρας και των ωοθηκών. Οι γιατροί το χρησιμοποιούν κάποιες φορές για τη διάγνωση των πολυκυστικών ωοθηκών.

Πως θεραπεύεται το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών;

Η πιο συχνή θεραπεία που χρησιμοποιείται είναι τα αντισυλληπτικά χάπια.  Δεν θεραπεύουν το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών, μπορούν όμως να βελτιώσουν πολλά από τα συμπτώματα, όπως τις διαταραχές της ΕΡ, την ακμή και την τριχοφυΐα.  Επίσης προστατεύουν τις γυναίκες από τον καρκίνο της μήτρας.

Άλλες θεραπείες για το PCOS είναι:

  • Αντιανδρογόνα – Αυτά τα φάρμακα καταστέλλουν τις ορμόνες που αποτελούν αιτία πολλών από τα συμπτώματα του PCOS.  Η Σπειρονολακτόνη (εμπορική ονομασία: Aldactone) είναι το αντι-ανδρογόνο που χρησιμοποιούν πολλοί γιατροί.
  • Συνθετική προγεστερόνη (progestin) – Αυτή η ορμόνη μπορεί να ρυθμίσει τον κύκλο σας αλλά μόνο αν την παίρνεις κάθε μήνα. Μειώνει επίσης τον κίνδυνο καρκίνου.  Οι περισσότεροι γιατρό χρησιμοποιούν την μεδροξυπρογεστερόνη (εμπορική ονομασία: Provera) ή μια φυσική προγεστερόνη (εμπορική ονομασία: Prometrium).
  • Metformin (εμπορική ονομασία: Glucophage) – Αυτό το φάρμακο βοηθά στη ρύθμιση του κύκλου.  Όμως αυτό συμβαίνει μόνο στο 50% των περιπτώσεων.  Στις διαβητικές γυναίκες βοηθά στη διατήρηση των φυσιολογικών επιπέδων του σακχάρου.
  • Φαρμακευτικές λοσιόν ή αντιβιοτικά για τη θεραπεία της ακμής.
  • Χρήση Laser ή  ηλεκτρόλυση για την αφαίρεση της περίσσειας τριχοφυΐας.

Υπάρχει κάτι που μπορώ να κάνω εγώ για τη θεραπεία της πάθησης;

Ναι, αν είσαι υπέρβαρη ή παχύσαρκη, η απώλεια βάρους μπορεί να βελτιώσει πολλά από τα συμπτώματα.  Χάνοντας μόνο το 5% του σωματικού βάρους σας μπορεί να βοηθήσει πολύ.  Αυτό σημαίνει απώλεια 5 κιλών για μια γυναίκα που ζυγίζει 100 κιλά.

Αν θέλω να μείνω έγκυος;

Μην απογοητεύεσαι.  Οι περισσότερες γυναίκες που πάσχουν από Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών μπορούν να μείνουν έγκυες, αν και μπορεί να πάρει λίγο χρόνο.  Αν είσαι υπέρβαρη, η απώλεια βάρους μπορεί να ρυθμίσει τον κύκλο σου και να αυξήσει τις πιθανότητες να μείνεις έγκυος.  Αν χάσεις βάρος και ο κύκλος σου εξακολουθήσει να είναι ακανόνιστος, ο γιατρός μπορεί να σου χορηγήσει φάρμακα που θα σε βοηθήσουν με την ωοθυλακιορρηξία και θα αυξήσουν τις πιθανότητες  να μείνεις έγκυος.

Πώς θα είναι η ζωή μου με το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών;

Οι γυναίκες με Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών μπορούν να έχουν μια φυσιολογική ζωή.  Είναι όμως σημαντικό να επισκεφτούν γιατρό.  Οι θεραπείες θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων και θα σε προστατεύσουν από άλλες παθήσεις.